Додик, Цвијановићева и Вишковић предложени за свједоке Џомбићу

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Као свједоке одбране Александра Џомбића, бившег премијера Републике Српске, кога терете за злоупотребу положаја при додјели 19.4 милиона КМ кредита преко ИРБ РС зворничкој фирми "Енерголинија", Џомбићев адвокат између осталог предложио је Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, Жељку Цвијановић, предсједницу Републике Српске и Радована Вишковића, премијера РС.

Зоран Бубић, Џомбићев бранилац на данашњем суђењу у бањалучком Окружном суду навео је 16 свједока које одбрана има намјеру  саслушати као свједоке, међу којима је и Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Како пишу Независне, они би се као свједоци Џомбићеве одбране могли појавити крајем октобра, а о томе да ли ће и сам оптужени свједочити, како је навео Бубић, изјасниће се касније.

Иначе, данас је на суђење дошао судски вјештак Цвијо Шмања, свједок Републичког јавног тужилаштва, због чијег недоласка су раније одгођена три рочишта.

Шмања је вјештак машинске струке у Републичком заводу за судска вјештачења у Новом Суду и он је био посљедњи свједок којег је предложило Тужилаштво.

Он је су судници образложио да је због болести био спријечен доћи на рочишта  и за све недоласке како тврди, има оправдане разлоге. Шмања је рекао да је са двоје колега радио вјешачења на основу наредбе Републичког јавног тужиоца, а једна од тачака је била да процијене укупну вриједности улагања у реконструкције котлова "Енерголиније".

Он је између осталог да су приликом вјештачења користили обимну документацију, од којих је нека била и на руском језику те да су сва три вјештака два пута били на лицу мјеста.

Први циљ им је био да утврде да ли су котлови у функцији, те да су утврдили да нема проблема у њиховом раду.

Према њиховом налазу, процијенили су да је укупна цијена реконструкције котлова око 13.5 милиона марака.

Према Шмањиним ријечима, одступања су могућа али у врло малом проценту и то само ако процјенитељ не зна сложеност котла.

"Зна се колико је материјал а колико су руке, нема ту много одступања", рекао је вјештак.

Навео је да су упређивањем цијена видјели да су неке цијене наведене  врло нерелне а као примјер  навео је вијке који су 20 пута скупљи. Републичко тужилаштво Џомбића терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења  због  кредита од 19.4 милиона КМ који је  преко ИРБ РС одобрен  зворничкој фирми "Енерголинија".

Према оптужници, он је био свјестан да је корисник кредитно неспособан и да неће моћи враћати кредитна средства. Џомбића оптужница између, осталог, терети да је  звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит зворничког предузећа "Енерголинија", које је било презадужено.

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона,  а Џомбић је  16. фебруара 2012. године постписао одлуку о одобравању кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана