Додик: Црној Гори желим да буде суверена, самостална и да не буде поданичка

Г.С.
Додик: Црној Гори желим да буде суверена, самостална и да не буде поданичка

БАЊАЛУКА - Оно што желим Црној Гори јесте да буде своја, суверена, самостална, да не буде поданичка. Желим да буде усмјерена ка јачању позиције српског националног корпуса, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик и истакао да је побједа Јакова Милатовића на предсједничким изборима веома важно.

Наводи је да је честитао Милатовићу на побједи међу првима, те да га је подржавао и прије избора.

- Када је ријеч о Милу Ђукановића, оног тренутка кад је почео да ради против Срба, против протеста у Црној Гори, а потом и регионално против позиционирања Републике Српске и Србије, од стране Црне Горе и политике коју је он креирао, апсолутно се ставио на страну противника српског народа. Тиме је изгубио подршку и поштовање - рекао је Додик.

Истакао је да га у том погледу радује његов пораз.

- Али исто тако, важно је рећи да је он преко 30 година успијевао на различите начине да влада Црном Гором. Та ера пролази - поручио је Додик.

Подсјећамо, предсједнички кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић побиједио је на предсједничким изборима освојивши у другом кругу 58,9 одсто гласова, показују подаци Центра за демократску транзицију на основу 100 одсто обрађеног узорка.

Према подацима ЦДТ-а, за предсједничког кандидата Демократске партије социјалиста и актуелног предсједника државе Мила Ђукановића гласало је 41,1 одсто бирача.

Додик: Српска ће тражити своје мјесто у новим геополитичким односима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је пред почетак трибине "Геополитичке трансформације и Република Српска" у Бањалуци да свијет више није као што је био прије десет година јер је на сцени нова прерасподјела моћи и да у томе Српска мора тражити своје мјесто.

"Привилегија је добити мишљење стручњака. Данас знамо да свијет не изгледа као прије десет година. Изазов је промишљати гдје ће се кретати Република Српска", рекао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска трајно незадовољна чињеницом да се мијењао Дејтонски споразум који је урушен од САД, Велике Британије и ЕУ.

"Тај споразум је предвидио да само стране, Република Српска и Федерација, могу мијењати политички систем, а то су радили други са судијама Уставног суда", истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да је у овом времену логично постављати питања како и гдје се кретати и додао да није воља Српске да остане тамо гдје се намеће беспоговорна воља и понашање како други прижељкују.

"Ово Република Српска мора разумјети и драго ми је што ћу имати прилику да чујем мишљења на данашњој трибини", навео је Додик.

На данашњој трибини, између осталог, говориће професор из области геополитике из Француске Пјер Емануел Томан, професор из области медија, етике и технологије у Јапану Петер Мантело, професор филозофије у Санк Петербургу у Русији Александер Лвов, професор енглеског језика и превођења у Италији Даглас Марк Понтон, као и професор Богдана Кољевић Грифит, аутор неколико књига на тему геополитичких односа.

Скуп, на којем присуствују бројни учесници игости из земље, региона и свијета, одржава се у Академији наука и умјетности Републике Српске.

Организатор трибине "Геополитичке трансФормације и Република Српска" је ЈУ Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана