Додик: Циљ притиска америчке амбасаде је подршка опозицији

Срна
Додик: Циљ притиска америчке амбасаде је подршка опозицији

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је циљ сталних притисака Амбасаде САД у БиХ и изношења неистина о стању у Српској да подржи опозицију и поспјеши њихову сујету.

Додик је нагласио да су бесмислене конструкције о дуговима Републике Српске, јер постоји јасан ревизорски извјештај.

Он је навео како је Америка најзадуженија земља на свијету, са 36.000 милијарди долара дуга, што је уз БДП од 18.000 милијарди долара, дуг од 200 одсто БДП-а.

"САД емитује доларе без покрића, увлаче читав свијет у црно, покушавају да владају свијетом јер из тог свијета хоће да црпе бенефите и да покрију своје губитке", рекао је Додик за АТВ.

Додик је навео да је Влада Републике Српске емитовала обвезнице, што раде све владе на свијету.

"Појавили смо се и на Лондонској и Бечкој берзи. Прошле године, због негативног дјеловања Амбасаде САД, нисмо били у могућности да зановимо тај аранжман па смо морали да вратимо средства. Они су чак ишли дотле да иду у банке и кажу им да не врше трансфере да би ми губили међународни рејтинг", рекао је Додик.

Додик је истакао да нема могућности да се са опозицијом у Српској разговара о томе шта је заједнички циљ, што би требало да буде стабилност.

"Американци су видјели да опозиција ништа не може да уради и сад су они нервозно кренули да нешто раде. Ми смо рекли да нећемо да се састанемо са /амбасадором Мајклом/ Марфијем и његовим особљем и то се ревносно проводи. Они то не могу да вјерују", каже Додик.

Према његовим ријечима, они увијек имају неке паралелне канале комуникације, осим у Републици Српској.

"Не могу да дођу ни код мене, ни код Радована, ни код Жељке, код било кога. Тај Марфи је сујетан, слика се у Требињу са људима да би рекао да је у Републици Српској. Ко му брани? Може доћи у Бањалуку, шетати Господском улицом, али овдје се ради о званичном нивоу комуникације, тај ниво не постоји", објаснио је Додик.

Додик је навео да се Марфи упетљао у питање имовине тврдећи да имовина припада БиХ, али да то није тачно.

"Они су научили да када нешто кажу то треба да буде проведено, али ми смо им рекли да ако дирају нашу имповину, треба да имају на уму да ће Српска истог тренутка прогласити независност", поновио је Додик.

Додик је напоменуо и да са опозицијом нема никаквог дијалога, те да неће да разговарају јер су на људском и картактерном нивоу далеко испод потенцијала које показује власт у Српској.

Упитао је и ко више вјерује лидеру ПДП-а Браниславу Бореновићу, који џогира у Сарајеву да би послао поруку како је он тамо сиугуран.

"Наравно да је сигуран кад се умиљава Бошњацима. Ја кад дођем тамо, кад излазим из аута, ако има људи у близини псују ми мајку. Бореновић трчи по Сарајеву, јер схватају да је он човјек који би сутра могао да буде користан у погледу јачања БиХ, њених унитарскичких тежњи", оцијенио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана