Додик: Циљ одлуке суда рушење Дејтона, Народна скупштина да је одбаци

ГС
Додик: Циљ одлуке суда рушење Дејтона, Народна скупштина да је одбаци

БАЊАЛУКА – Циљ одлуке Европског суда за људска права у случају "Ковачевић" је да се обрачуна са конститутивношћу народа и одбаци и уруши елементе Дејтонског споразума и Устава као Анекса четири тог споразума који је основни конститутивни акт, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је нагласио да ова пресуда додатно уноси проблеме у БиХ, али да се више ради о препоруци него обавезујућој одлуци.

- Ствари које подривају БиХ допринијеле су таквом нечему. Мислим да нису ни свјесни да БиХ чине већи проблем на европском путу и заустављају је у процесима везаним за могућности развоја - истакао је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Сматра  да пресуда излази изван оквира Европске конвенције и трајно дијели БиХ.

Ово је сажетак пресуде Европског суда

по апелацији Ковачевића,

ево шта у њему пише

- БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска - рекао је он.

Додик је рекао да Република Српска није изненађена пресудом Европског суда.

-Предсједниk Вијећа овога суда (Габријела Кучко Штадлмајер) је рекла да пресуда није легална. Одлука Суда је више препорука него обавезујућа - рекао је Додик.

Он је истакао да Суд у Стразбуру, наведеном одлуком, зауставља БиХ на европском путу.

-Зато пропадају напори да се Дејтонски споразум задржи као основа БиХ. Пресуду су донијели дилетантски и све је изашло изван порписаних конвенција. БиХ не може да опстане на грађанском принципу - додао је Додик.

Најавио је да ће иницирати одржавање сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој би била одбачена одлука Европског суда за људска права у случају “Ковачевић”.

-Та сједница треба да потврди да је правна процедура у погледу доношења ове квази одлуке прекршена – истакао је  Додик.
Подвукао је да одлуку и препоруке суда у Стразбуру треба одбацити јер је су спекулантске и разарајуће.

Истакао је да му је драго да су сви представници политичких структура у Српској одбацили овакав приступ Европског суда за људска права који је унио додатна неслагања у БиХ и трајно је подијелио.

Прецизирао је да ће тражити да Народна скупштина Републике Српске предложи органима на нивоу БиХ да одбаце као ништавну одлуку Европског суда за људска права у случају "Ковачевић".

-Што се тиче нас, то ћемо учинити одмах на сједници Дома народа Праламентарне скупштине БиХ што је прије могуће - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да представници Српске треба да одбаце и прекину учешће на састанцима на којима било ко буде покушао да неметне ову одлуку као основ за разговоре.

-Предложићемо да са представницима хрватског народа заједнички разрадимо могућност одбране концепта конститутивности народа и да апсолутно стојимо на концепту Дејтонског мировног споразума. Сада се види ко руши, а ко брани Дејтон. Ово што су урадили дефинитивно урушава европски пут БиХ - нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је одлука Европског суда за људска права идеалистичка и волунтаристичка одређене групе људи, те да је представник БиХ у том суду дозволио себи да руши уставни поредак БиХ.

-Јасно је да без домаће политичке сагласности БиХ не може да се креће - рекао је Додик.

Он је додао да ће Народној скупштини предложити и враћање на почетни став да Република Српска директно бира једног Србина за члана Предсједништва БиХ.

-Ако неко мисли да заиста може да се игра са нашом будућности и да направи такве потезе који су за нас неприхватљиви и неспродводиви онда је упитно да ли треба да будемо дио било каквог другог процеса. Консензусом у Српској раније смо утврдили други став, предложићу и покушати да од других партнера који у Српској учествују у доношењу одлука добијем промјену тог става и да се Република Српска врати првобитном - рекао је Додик.

Опозиција

Предсједник Српске подржао је и предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића у настојању да објасни зашто СДС и ПДП нису у праву када покушавају да издејствују ванредну сједницу о наводном кршењу закључака Народне скупштине.

-Немам ништа против те сједнице и да се о томе разговара. Исти они који су бјежали од закључака сада желе да уђу у скупштину, то је добра ствар за демократију у Републици Српској. Вјерујем да ће имати конструктивне приједлоге - рекао је Додик.

Он је навео да владајућа коалиција у Српској води рачуна и сматра да све што се дешава треба да се дешава у Народној скупштини и у оквиру њених закључака да се спроводи.

- Оно што смо радили у посљедње вријеме, а СДС и ПДП нису хтјели ни да се информишу о томе, јесте да смо направили агенду која подразумијева реализацију управо закључака Народне скупштине и да се у том погледу крећемо. Имамо повјерење у наше партнере на нивоу БиХ и коалиционе партнере на нивоу Српске да ће до половине септембра на Савјету министара бити предложен и прихваћен закон о Уставном суду БиХ који подразумијева два закона - један који регулише странце и други који регулише рад укупног Уставног суда - истакао је Додик.

Он је нагласио да ће се тада створити услови да Српска предложи чланове Уставног суда БиХ.

- Једног дана ћу предложити чланове, то је моја уставна обавеза, али то не значи данас и не значи јуче када су они (опозиција) галамили на ту тему - закључио је Додик.

Промашена посјета Ескобара

Милорад Додик нагласио је да је промашена посјета БиХ специјалног изасланика САД за Балкан Габријела Ескобара, што показује колико су САД изгубиле снагу.

-Посјета Ескобара је била након неколико година и вјероватно је хтио да подржи вануставно понашање амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија - рекао је Додик.

Констатовао је да би било боље да Ескобар није долазио и само је показао надменост.

-Ескобар је још једном потрошио новац грађана САД за промашену политику коју ова земља води на овом простору - додао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска показује стабилност упркос силним настојањима да буде приказана као проблем у БиХ.

-У сваком случају Српска показује виталност и стабилност и одржава свој финансијски систем. Подсјетићу да је била прича да ће Српска банкротирати, па није. Сада видимо неке који говоре да ће банкрот бити у марту наредне године. Кажем да то неће бити упркос постојећим изазовима - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана