Додик: ЦИК ради политички

Срна
Додик: ЦИК ради политички

ЈАХОРИНА – Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ ради политички са намјером да се онемогући СНСД-у да добије четвртог делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ , рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

“ЦИК гласа по политичком захтјеву - они из СДА (у ЦИК-а) желе да се свете зато што су губитници (избора) на нивоу БиХ и нису инкорпорирани у власт, а онај из ПДП-а гласа по налогу странке јер не смије доћи у Бањалуку од разјарених чланова ПДП-а који га константно нападају”, оцијенио је Додик.

Додик каже да је члану ЦИК-а из ПДП-а лакше да погази морал, правничко, свако друго искуство и да образовање баци на тепих и пљуне на то, него да трпи “јастребове” из ПДП-а попут Бранислава Бореновића.

“По свакој логици, елементарној логици права и људској логици, ако је Суд одлучио да ЦИК није радио у складу са законом, да одлука треба да се примјењује без обзира да ли ми то вољели или не”, напоменуо је Додик, додавши да од ЦИК-а БиХ не очекује ништа.

“То је још једна шарада и ништа није неочекивано. Кад је изабран ЦИК ми смо рекли да је он политички мотивисан и то се показује данас”, оцијенио је Додик.

Он је подсјетио да је истог дана када је ЦИК поново одлучивао о спорном гласачком листићу из Републике Српске за избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ јавност могла чути изјаву неизабраног Кристијана Шмита.

“Неизабрани Шмит је говорио о томе да Дан Републике Српске није у складу са Уставом јер је суд тако рекао, а није се реферирао на чињеницу да ЦИК каже да је Суд донио незакониту одлуку. Како Суд може донијети незакониту одлуку”, упитао је Додик.

ЦИК БиХ је 22. децембра поново признала спорни гласачки листић из Републике Српске за избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, иако је Суд БиХ рјешењем једном већ поништио такву одлуку ЦИК-а.

Приједор ће дати новог министра рада и борачко-инвалидске заштите

Додик је изјавио је да ће Приједор дати новог министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске умјесто Драгослава Кабића, који је, како каже, важан кадар ове странке, патриота и човјек посвећен Српској што је показао током Одбрамбено-отаџбинског рата.

“Кабић ће остати веома важан човјек у нашој партији и потрудићу се да тамо гдје то закон дозвољава, он буде руководилац од неких важних ресора, јер то заслужује”, рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Додик је подсјетио да је Кабић мобилисан у 18. години и да је био до задњег дана учесник Одбрамбено-отаџбинског рата.

“То је човјек кога обожавају борци тога краја јер знају ко је он, а ја то могу да свједочим јер сам био на таквим мјестима. То ме и опредијелило да га предложим за мјесто министра за борачка питања”, рекао је Додик.

Говорећи о смјени новоименованих министара у Влади Српске због раније почињених прекршаја, односно учествовања у саобраћајним несрећама, Додик је рекао да они немају ниједну законску препреку да обављају највеће дужности, али да имају моралну одговорност.

Додик сматра да је смјена Кабића због прекршаја почињеног прије 25 година драматична казна која поново враћа сјећање на ту неугодност.

“У саобраћају се може свима нама свашта десити. Мислим да смо претјерали у осуди ових људи јер су они већ издржали своје казне и одужили своје”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Кабић је имао саобраћану незгоду прије 25 година, није био под дејством алкохола и одлежао је своју казну од неколико мјесеци као учесник у саобраћајној незгоди у којој је једно лице смртно страдало.

Дан Републике је интегративни празник који ће се славити

Српска ће обиљежавати и славити Дан Републике и централна свечаност ће сваке наредне године бити одржавана у другом граду, рекао је Предсједник Републике Српске Милорад Додик, додавши да се тиме  жели показати да је то интегративни празник који представља читаву Републику Српску.

Додик је рекао да они који оспоравају празник Републике Српске могу да раде шта хоће, а да ће Српска Дан Републике обиљежавати и славити.

“Да ли га не подржавају 'туристи' какав је (Кристијан) Шмит, то нас не занима. Ми смо наше одлуке о томе донијели и 9. јануар се не може помјерити”, рекао је Додик новинарима.

Он је подсјетио да ће ове године свечани дефиле поводом 9. јануара бити одржан у Источном Сарајеву, док ће дан раније у дворани “Борик” у Бањалуци бити одржана академија, а након тога и пријем који организују институције Републике Српске.

Додик је најавио да ће сваке наредне године централна свечаност поводом Дана Републке бити одржавана у другом граду, додајући да се на тај начин жели показати да је то интегративан празник који представља читаву Републику Српску и да то подржавају и грађани.

Предсједник Српске је позвао грађане Источног Сарајева и госте да 9. јануара у том граду присуствују дефилеу безбједносних и невладиних организација поводом обиљежавања Дана Републике

Одговорност - кључна ријеч у функционисању јавног сектора

Одговорност ће бити кључна ријеч у наредном периоду када је ријеч о функционисању јавног сектора, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

“Морамо да направимо нови приступ у овим годинама у вези са функционисањем јавног сектора и одговорности према тим питањима”, рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Одговарајући на питање новинара зашто је тек сада дошла иницијатива за отказе за све запослене у јавном сектору који не долазе редовно на посао, Додик је рекао да је таквих иницијатива било и раније, али да је очигледно сада постало неки јавни фокус.

“Директори у јавним предузећима имају седам дана да то заврше, а након тога лете они. Ми ћемо направити систем контроле који ће показати у сваком предузећу на који начин се то дешава”, навео је Додик.

Он је рекао да не зна из ког разлога се то дешавало и колико тога има.

“Сачекајмо седам до 10 дана и саопштићемо вам број таквих. Нема правдања за то. Кад се нешто појави ми реагујемо, а док то не дође до нас не можемо реаговати”, навео је Додик.

Он сматра де је много више приче о томе у јавном дискурсу него што стварно постоји, истичући да то питање мора да буде ријешено, било оно маргинално или масовно.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана