Додик: Чека нас изазовно вријеме, приоритет да сачувамо мир

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је одговорност коју је добио у овом мандату већа него раније, да је разумио поруку народа коме је велики дужник у испуњавању очекивања, а то су да очува мир и стабилност и сачува Републику Српску.

“То ћу непрестано радити. Српска има довољно капацитета да се изрази, Дејтонски споразум је јасно позиционирао”, рекао је Додик на инаугурационом пријему.

"У годинама и времену које долази биће веома изазовно у овом трећем мандату. Овдје никада није досадно, јер знам да нас чекају преломни тренуци" истакао је Додик.

Он је указао да је важно вратити одузете надлежности, те да ће се трудити да то чини политичким средствима.

“Политика је допринијела томе да сам трећи пут изабран за предсједника Српске у веома изазовном времену”, рекао је Додик и додао да на овим просторима никада није досадно.

Он је указао да Српска жели Устав БиХ како је написан, а да ће она одлучивати да ли ће улазити у реформе.

Додик је поручио да је велики дужник свом народу.

"Он ме је бирао на ову функцију, али знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме.  Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али политичким средствима вратићемо их. Улазићемо у реформе, које су онакве и овакве, али то је неминовност" рекао је Додик.

Додик је напоменуо да ће градити односе са регионом, Хрватском, Црном Гором, Сјеверном Македонијом.

"Желимо и хоћемо у Европску унију и то није спорно. Али исто тако Српска неће у НАТО. Сарађиваћемо и са великим силама, попут Русије, Кине, али и САД, те земаља ЕУ. Ипак највише рачуна водићемо о себи" поручио је Додик.

Он је додао да ће вјероватно брзо бити формиране институције власти на нивоу БиХ, те да ће се радити уколико буде разговора без уплитања са стране.

“Мир међу нама мора да буде приоритет. Српска не тражи ништа, већ да се поштује наша уставна позиција”, рекао је Додик и додао да нису задовољни системом правосуђа.

Додик је напоменуо да не жели да заустави ниједан пројекат у ФБиХ, али да као предсједник Српске неће дозволити да неко заустави пројекте вриједне три милијарде јер му је то хир.

Он је додао и да је важна подршка коју добија од руског амбасадора, те да Република Српска жели да остане партнер са свима.

Додик је нагласио да у њему нико неће имати сарадника за опструкције. “Ми смо за БиХ каква пише у Уставу. Можда дјелује да смо мали али имамо велики карактер и истрајност, само тражимо нашу уставну позицију”, рекао је Додик и додао да се мора разговарати о злоупотребама ОБА, јер то није обавјештајна служба коју Српска хоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана