Додик: БРИКС, за разлику од Запада, тражи партнере, а не слуге

Агенције
Додик: БРИКС, за разлику од Запада, тражи партнере, а не слуге

Предсједник Републике Српске Милорад Додик допутовао је у Казањ гдје учествује на самиту БРИКС-а, који ће се одржати од 22. до 24. октобра. Уочи тако значајног међународног догађаја, Додик је дао интервју за Руску Газету.

- Русија је важан политички и економски партнер, дипломатски савезник Републике Српске, која брани интересе српског ентитета у међународној политичкој арени и у оквиру кључних организација, посебно УН. Русија је гарант опстанка Срба у БиХ у овим нестабилним и неизвјесним временима. Захвални смо Москви што нам продаје гас по повлашћеној цијени - навео је Додик.

Додао је  да су савладане многе препреке и потешкоће да се изгради наша билатерална интеракција.

- То је због упорне жеље Запада да изолује Русију кроз санкције и обрачуна се са Републиком Српском, која блокира приступање БиХ антируским ограничењима. Западњаци су преузели контролу над финансијским системом на Балкану. Али ми покушавамо да превазиђемо ове потешкоће, настојећи да развијамо заједничке пројекте са Руским жељезницама и повећавамо културну и образовну сарадњу са Руском Федерацијом - рекао је Додику у интервјуу за Руску Газету.

Он је истакао да је потписан и акциони план.

- Дан раније, Рустам Миниханов и ја потписали смо акциони план за 2024-2026 за спровођење протокола између Републике Татарстан и Републике Српске о трговинској, економској, научној, техничкој, социјалној, културној и хуманитарној сарадњи. Обухвата области сарадње као што су трговина и инвестиције, индустрија, пољопривреда, медицина и здравство, образовање и развој општина - поручио је Додик.

Истакао је да САД отворено називају Кину својим главним ривалом.

- Запад се веома приближио границама НР Кине. Истовремено, Вашингтон отворено каже да ће бранити Тајван, који је кинеска територија. Стога су тежње Пекинга да осигура свој територијални интегритет и безбедност природне. Данас су Руска Федерација, Кина и њихови савезници ушли у борбу против западне хегемоније, која је прешла све границе. Запад је свуда почео да се мијеша у унутрашње ствари суверених држава, руши владе, слаби конкуренте и одузима њихове ресурсе - рекао је Додик.

Лидери БРИКС-а желе да обезбеде просперитет за своје земље, очувају их и спрече политичку и војну интервенцију.

- Запад је, иако је у паду, и даље јак. Стога ће покушати да поврати власт освајањем малих и беспомоћних држава. Једнополарни свијет је зло које не одговара традицијама слободољубивог човјечанства. Једнополарни свијет, на челу са Сједињеним Државама, жели да обезбиједи просперитет само за "златну милијарду", док остале чека ропска судбина - нагласио је Додик.

Додао је да БРИКС, за разлику од Запада, тражи партнере, а не слуге, стога је ово удружење природно постало атрактивна алтернатива за све оне који теже суверенитету и слободи.

- Република Српска није призната држава у свијету. Дакле, не можемо бити пуноправни учесник овог удружења. Али радује нас сама прилика да присуствујемо самиту у Казању и упознамо се са новим геополитичким трендовима. Огроман број учесника манифестације свједочи о њеном значају за читаво човјечанство. Захвалан сам руској страни што нас је позвала да дођемо у Казањ - истакао је Додик у интервју за Руску Газету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана