Додик: Бошњачки политичари су полтрони Западу, не чуди што немају став о Украјини

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Бошњачки политичари у Сарајеву су полтрони Западу и Америци, па га и не чуди што се нису огласили о отварању приступних преговора са Украјином, изјавио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик

Додик је истакао да је то нешто што су „велики мислиоци у Бриселу промишљали“, иако је БиХ појам стабилности у односу на Украјину.

Он сматра да је некоректно што су отворени преговори са Украјином чиме су срушени неки принципи.

„Када смо кренули у тај процес и разговарали у Бриселу и многим другим мјестима, онда је речено да земља мора бити стабилна. Политичка стабилност је за БиХ услов да се затвори канцеларија ОХР-а, али и за даље кретање ка ЕУ. Шта од тога имате у Украјини? БиХ је појам стабилности у односу на Украјину“, рекао је Додик новинарима.

Он је оцијенио да муслимански политичари из Сарајева нису никакви партнери, него само добри полтрони Западу и Америци јер ће се понашати онако како им они кажу.

„Никада нећете добити њихов аутентичан став о нечему. Ако је атмосфера да некога линчују и ако им за то климне главом амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи, онда ће га политички линчовати. За било шта се увијек тражи сагласност“, рекао је Додик.

Он је навео да, ако се држи састанак са њима и дође до неког говора који би можда и био дио компромиса који се мора учинити, онда се тражи пауза 10 минута, зову амбасаде телефоном па питају шта могу или не. „Мени није никакво чуђење зато што они се нису огласили“, рекао је Додик.

Европски савјет донио је одлуку да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом док ће са БиХ отворити приступне преговоре када буде постигнут неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство, наводи се у закључцима тог тијела.

Предстојеће рочиште вјероватно неће бити одржано

Додик је оцијенио да се предстојеће рочиште у Суду БиХ против њега вјероватно неће поново одржати с обзиром на то да су неки адвокати, који је требало да буду укључени, на прошлој расправи затражили да то буде одгођено послије 20. децембра, иако то судија није уважио.

„Они су намјерно ставили 20. Поново праве неку ујудруму“, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је рекао да је то немогуће коментарисати са становишта објективности. „Да је објективно, да је реално и по закону, онда се то не би десило, али пошто није, тамо је свашта могуће“, додао је Додик.

Он је подсјетио да је и прије 10 година оспоравао надлежност Тужилаштва и Суда БиХ, да је о томе разговарао и са високим представником за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон јер је и тада у Српској било акумулирано огромно незадовољство.

„Сада сам пристао да бих показао колико је то апсурдно и нема везе са правом, ни правичношћу“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је ријеч о политичком суду политичке институције. „То је под управом СДА, као што је рекао /амерички амбасадор у БиХ Мајкл/ Марфи, само није хтио да иде даље него је рекао обавјештајна служба, али то је то, сви знају како је то повезано“, навео је Додик.

Он је рекао да су Суд и Тужилаштво БиХ под управом америчке Амбасаде и Марфија, који покушава да управља процесима у БиХ, који мисли да може да говори шта ко треба да ради и како треба да изгледа ова земља, те оцијенио да ће Марфи убрзо отићи из БиХ.

Рочиште у предмету против Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића одгођено је 6. децембра пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима предсједника Српске да овај предмет буде пребачен у Бањалуку.

Ново рочиште заказано је за сриједу, 20. децембра, у 13.00 часова, објављено је на сајту Суда БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана