Додик: Бошњаци желе БиХ само за себе

Танјуг
Додик: Бошњаци желе БиХ само за себе

БАЊАЛУКА - Председник Републике Српске Милорад Додик указао је данас да је БиХ, која је предвиђена Дејтоном, састављена од два ентитета и у одлучивању учествују три народа, те да су за Српску небитни закључци скупа "Босна је наша-босанска" у Сарајеву.

Додик је рекао да свако има право да се бори за свој идентитет, али не на штету других народа.

"Лажу да је БиХ босанска. Шта је њихова интенција? Они желе БиХ само за себе", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је с тим у вези, истакао да и министар одбране у Савету министара Зукан Хелез говори о набавци дијелова и хеликоптера, иако за то нема ни одлуке, али ни новца у буџету.

"Немате хеликоптера испод 20 милиона евра. У буџету је предвиђено толико марака. Сада показује неки дрон. То је чисто рушење БиХ", поручио је Додик.

Он је истакао да ти, како их је назвао, квази босански или бошњачки интелектуалци желе само да нестане српски и хрватски народ у БиХ.

"За нас нису важни њихови захтјеви. Нема посебног коментара. Нека наставе борбу за њихов идентитет. Ови са стране који гледају, надам се да ће уједначити критеријуме", нагласио је Додик.

Он је додао да нико нема ништа против било каквог окупљања или исказивања става, али да је позиција српског народа и Републике Српске веома јасна.

Додик је указао на двоструке аршине, јер су у једном случају Срби они који руше Дејтон, док су други који се окупљају на исти начин "прогресивци и доносе неку нову енергију".

"За Републику Српску је то небитно", поручио је Додик.

Учесници скупа под називом "Босна је наша – босанска", коју су синоћ организовали Круг 99 и удружење "Чувари Босне", затражили су "укидање специјалних паралелних веза као средства за урушавање суверенитета БиХ", те потврдили одлучност и политичко јединство у "одбрани суверенитета, територијалног интегритета и независности БиХ". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана