Додик: Бошњаци попут Бећировића нису учинили ништа да БиХ направе могућом и одрживом

Срна
Додик: Бошњаци попут Бећировића нису учинили ништа да БиХ направе могућом и одрживом

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је Српска држава која ће бити легализована, а да Бошњаци, попут Дениса Бећировића ништа нису учинили да направе БиХ могућом и одрживом већ је хоће само за себе и да се фаворизује политика која њима одговара.

"Сваки његов покушај је да буде и правник, и економиста, и моралиста, да буде све што некоме затреба, а усмјерено је ка томе да нападне идеје о мирном раздруживању. Нема боље идеје у БиХ од мирног раздруживања", изјавио је Додик након Бећиревићевог данашњег саопштења у којем је навео да је мирно раздруживање "напад на мир и државу".

Додик је навео да је иницијатива о мирном раздруживању племенита, истински усмјерена ка томе да очува стабилност и мир, да се у договору постави функционисање које неће генерисати сталне кризе и сталне застоје.

"Замислите, тражите мирно раздруживање, он каже да је то нови геноцид или пријетња новим геноцидом. Он ништа друго и не зна. Он лијеже и устаје са том причом о лажном неком геноциду. Онда да се не би добио никакав злочин ни геноцид, најбоље да се разиђемо", каже Додик.

Он је навео да је БиХ уједињена у Дејтону и да се Дејтонски споразум зове споразум зато што је ујединио три стране.

"Колико пута треба рећи да је Дејтонски спорозум предвидио и рекао у члану три Устава БиХ да је БиХ састављена од два ентиета и три конститутивно народ и да се то у Дејтонском спорозуму и Уставу провлачи кроз све акте који су постојали", рекао је Додик.

Он је навео да у Уставу пише да БиХ наставља да живи са унутрашњим структуром предвиђеном Дејтонским спорозумом, односно овим уставом, али да Бећировић то не чита већ прескаче и долази до маргиналних тврдњи које покушава да наметне као универзалну вриједност.

Додик је навео како Бећировић наставља да лаже, измишља, нетачно говори. "Не спорим његов патриотизам и његову болесну и патолошку причу о БиХ, али то мора да упражњава само тамо гдје реално може да доноси одлуке, а то је неких 25 одсто територије у БиХ", рекао је Додик.

Он је истакао да Бећировић лаже да воли БиХ јер би у том случају волио и Републику Српску, али да је у њему мржња према свим Србима.

Додик је подсјетио да је Република Српска настала 9. јануара и да је у оно што се зове дејтонска БиХ, њен устав, унесена територија, становништво, ефикасна власт на нивоу Српске.

Према његовим ријечима, у БиХ нема никакав континуитет власти, јер је 1994. године формирана Скупштина, односно Парламент ФБиХ од представника ранијег парламента БиХ и они су тиме сахранили БиХ, те наставили да живе као посебан двоетнички ентитет направљен спорзумом муслиманске и хрватске стране тога времена.

"Дакле, Република Српска и Федерација водиле су преговоре прво у Женеви, а касније у Њујорку и тиме дефинисали основне принципе на којима ће касније градити Дејтонски спорозум. Они гласе да Република Српска чини 49 одсто територије, а ФБиХ 51 одсто", подсјетио је Додик и додао да је Брчко дистрикт исмишљено да буде заједнички кондоминијум два ентитета.

Он је указао да је неко био паметан па је у Дејтонском споразуму навео да БиХ има парламентарну скупштину, а не национални парламент, али да они сада покушавају да направе причу о неком парламенту.

"Назив парламентарна скупштина повлачи чињеницу да је састављена од нечега, а то значи од представника са различитих подручја, а нико на нивоу БиХ, па ни сам Бећировић није изабран на простору цијеле БиХ. И у том погледу не можете да не причате о изборном континуитету БиХ", истакао је Додик, те навео да је Бећировић изабран у ФБиХ као муслимански представник, односно бошњачки.

Указао је и на покушаје које је веома тешко разумијети, приче да је мировни процес угрожен или да идеја о мирном разложивању угрожава мир.

"Идеја о мирном разилажењу управо жели да очува мир. Свима је јасно да БиХ не може да преживи. Нема ниједан елемент да живи", рекао је Додик.

Он је напоменуо како Бећировић каже да се идејом о мирном разилажењу руше норме међународног и националног права, нагласивши да не постоји национално већ наметнуто право које се најчешће огледа у чињеници да су високи представници наметнули можда и више од 300 у БиХ.

"Ако причам о Уставу, немам ништа против да се врати Устав БиХ. У њему пише и у Дејтонском споразуму да све оно што није изричито дато БиХ припада ентитетима. А то наравно подрива и њихову причу о имовини и о много чему другоме", рекао је Додик.

Додик је указао да је неко на вријеме размишљао па је повучена гранична линија између два ентитета и да зато више од 30 година Република Српска суверено управља територијом.

"Република Српска је држава коју треба легализовати. Она ће бити легализована једног дана. Бошњаци, попут овога Бећировића, ништа нису учинили да направе БиХ могућом и одрживом", каже Додик.

Према његовим ријечима, ово што је данас урадио Бећировић је најбољи доказ да треба да се направи модел мирног раздруживања и да се мирно живи на овим просторима, да свако управља на свој начин својим ресурсима.

"Немам ништа против ни ни Бошњака, ни Федерације, али очигледно да ово што видимо у Бећировићевим и сличним наступима је концентрација мржње која је патолошка и која иде за тим да све се учини и да наравно нестане Републике Српске", рекао је Додик.

Бећировић је данас у саопштењу причу о мирном раздруживању названо "антидејтонском и антиуставном", наводећи да органи Републике Српске за то никада неће имати саговорника "јер нико нема право ни помислити да разговара о подјели и уништењу БиХ.

"Држава БиХ није настала `удруживањем` у Дејтону. Континуитет државе БиХ прецизно је нормиран одредбама међународног и националног права. БиХ је било и прије и послије Дејтона, а ентитети нису ни постојали прије Дејтона и без њега не могу ни постојати", навео је Бећировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана