Додик: БиХ неће имати визну либерализацију са самопроглашеним Косовом

Срна
Додик: БиХ неће имати визну либерализацију са самопроглашеним Косовом

ЛАКТАШИ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да БиХ неће имати визну либерализацију са самопроглашеним Косовом.

Додик је истакао да је то лицемјерје Запада који покушава да кроз преговоре са Београдом дође до тога да се као наводно нешто нормализује, а онда сами унилатерално доносе такве мјере”.

Он је новинарима рекао да је јуче у Србији чуо циничан приговор по којем ће сви Албанци отићи са Косова чим визна либерализација ступи на снагу.

Европски посланици су јуче одобрили укидање визног режима са самопроглашеним Косовом.

Додик је рекао да, ако БиХ хоће да опстане, мора да се престане са праксом интервенционизма који не може да буде основа њеног функционисања.

Додик је истакао да је прије свих говорио да је БиХ протекторат у којој се странци годинама неовлаштено мијешају у унутрашње политичке процесе.

Одговарајући на питање о изостанку договора о новој Влади ФБиХ и позивању на реакцију Кристијана Шмита, Додик је истакао да изостанак договора не утиче на процесе у Српској.

-Наша Влада функционише већ пет-шест мјесеци, од избора. Радимо свој посао, не бавимо се тим ситним чаршијским или кулоарским играма - рекао је Додик новинарима у Слатини код Лакташа.

Нагласио је да је потребна ефикасна Влада у Федерацији, као и сарадња по свим питањима, али додао да питање мијешања странаца у тај процес треба поставити онима који то траже.

-То ће се и њима обити о главу. Ми не прихватамо и не признајемо Шмита и те глупости које покушавају да финализују и да развласте Републику Српску. Имате понижење које смо доживјели од амбасадора САД Мајкла Марфија и британског амбасадора Џулијана Рајлија, који су отишли у Градину, нису споменули уопште страдање Срба. Рекао је да су људи страдали од фашизма и ништа више. То је говорио Титов режим овдје - рекао је Додик.

Говорећи о потезу појединих амбасадора који су положили вијенце у спомен-комплексу Доња Градина прије званичног обиљежавања страдања Срба, Јевреја и Рома, Додик је рекао да амерички амбасадор узима исту матрицу као комунистички Титов режим, покушавајући да сакрије злочине усташког режима.

-Вјерујте да их нико не би примијетио да су дошли и на дан церемоније, али у сваком случају само су нас додатно понизили, послали додатну поруку да не поштују ни жртве ни потомке нити Републику Српску. Е тако ће се десити и са овима у Федерацији од стране Шмита који ће набити своје банковне рачуне као што је то Инцко радио, отићи једног дана и цинично се смијати са егзотичних дестинација - нагласио је Додик.

Он је истакао да ће, када је ријеч о позивима за распоређивањем додатних војних снага, БиХ егзистирати као мировни пројекат јер у супротном неће опстати.

-На силу је нико неће задржати. Она и живи зато што је мировни пројекат, а не пројекат НАТО-а. Могу они да доведу колико хоће људи овдје. Ми позивамо да се врати на Устав, да се врати Дејтонска структура. Да се не отварају питања као што је имовина што је раније ријешено. Ако то отварате, ми немамо разлога бити у БиХ - нагласио је Додик.

Он је рекао да Српска има потенцијал да искаже своје незадовољство и да пријетње неће уродити плодом, те додао да је Српска близу одлуке о самосталности.

Предсједник Српске је нагласио да о томе не може одлучивати Уставни суд у којем сједе бивши високи функционери СДА и који доносе одлуке с циљем централизације БиХ.

-Тај суд се давно показао као инквизицијски, нестручан, неуставан. За нас одлуке не важе, могу да говоре шта хоће. Могу да говоре да је непоштивање одлука кривично дјело. Ја их позивам да поднесу кривичне пријаве против свих нас јер нећемо да спроводимо њихове одлуке које су криминалне, мимо Устава, потенциране вољом једног народа, неуважавајући уставни поредак. Уставни суд ће развалити БиХ - рекао је Додик.

Дудаковић је ратни злочинац

Милорад Додик изјавио је данас да је некадашњи командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић ратни злочинац који је убијао Србе и да Српска зна ко су јој непријатељи.
-Дудаковић је убијао Србе без разлога и изван кодекса понашања професионалних војника наређивао да се убијају цивили и да се пале куће. Наређивао је да све српско буде спаљено. Зар он да држи предавање ко су непријатељи? - упитао је Додик.
Коментаришући Дудаковићеву изјаву да “патриоте све памте и знају ко су им непријатељи”, Додик је рекао да се зна на кога је Дудаковић мислио када је говорио о непријатељима.

Навео је да је БиХ земља подјела и да не може успјети са људима који нису одговарали за ратне злочине који су забиљежени камерама.

-Он нам држи предавање ко је злочинац и непријатељ и зато таква БиХ нема разлога да постоји. Најбоље би за Србе, Бошњаке и Хрвате било да се разиђемо и покушамо да на ономе чиме управљамо изградимо неку заједницу која би функционисала у миру -  додао је Додик.

Додик је упитао и да ли је Сарајево мјесто у коме треба да се окупљамо, без обзира што у том граду има добрих људи.

-Упознао сам и Бошњаке који су добри људи, приватно и политички. Међутим, ако ово претворе у неке политичке акте као што ради Елемедин Конаковић (министар иностраних послова у Савјету министара) не помаже дугорочно - каже Додик.

Према његовим ријечима, политичко Сарајево и његово некадашње војно руководство покушавају наметнути БиХ и у Слатини код Лакташа, што се не може догодити јер је то јурисдикција Републике Српске и то се неће промијенти.

-Да ли неко мисли да ће се одустати од овога зато што је неко у Сарајеву умислио да је пристојан и да мисли добро? Не мисле добро, а примјер јесте када градоначелник Сарајева Бењамина Карић постави таблу о убијеним људима, а не наведе да су то Срби. То значи да је скривала злочин. Ту нема дијалога и овако не можемо функционисати - рекао је Додик.

Сарајеву смета сваки успјех Српске, па и тениски турнир

ЛАКТАШИ- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да у Сарајеву патолошки не могу да поднесу било какав успјех Српске, па зато не желе да виде да је тениски турнир Српска опен у Бањалуци организован на врхунском нивоу.

Он је навео да су и сами учесници признали да је Српска опен организован на врхунском нивоу, али да је очигледно да у Сарајеву то патолошки не могу да поднесу.

-Што се нас тиче, нека тако и наставе. Ми имамо своје политике - навео је Додик.

Предсједник Српске је и разговарао са многим учесницима турнира, па је појаснио да су сви захвални због услова и амбијента и за све урађено у кратком року, што превазилази категоризацију оваквог такмичења.

-Имали смо прва два дана проблема са временом, али ће према најавама метеоролога наредних дана бити љепше. Данас послије 150 часова очекујемо да и Ђоковић изађе на терен, што ће бити централни догађај турнира - каже Додик.

Додик је нагласио да је тениски комплекс оспособљен и за далеко виши степен, односно за турнире серије АТП-500, чак и АТП-1.000.

Он је изразио задовољство што се о урађеном послу са свих страна могу чути само похвале, те подсјетио како је представник техничке комисије АТП-а прије мјесец и по посјетио градилиште, а то је учинио и недавно када је рекао да није вјеровао да ће све бити завршено у року и да је задовољан оним што види.

Турнир “Српска опен” из серије 250 игра се до 23. априла за када је предвиђено финале на новоизграђеном централном терену тениског комплекса у парку “Младен Стојановић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана