Додик: БиХ не припада страним амбасадама

Срна
Додик: БиХ не припада страним амбасадама

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да су САД најосјетљивије на изборни процес.

"Сваки покушај мијешања сматрају најгрубљим мијешањем у унутрашња питања, а изборе с пуним правом доживљавају као суверено и неотуђиво право својих грађана“, навео је предсједник Републике Српске Милорад Додик у објави на друштвеној мрежи "Икс".

Додик је додао да они сами говоре да посљедња два изборна циклуса пате од великих мањкавости које доводе до грађанских сукоба и такви сматрају да "имају моралну позицију да суде о интегритету широм свијета“.

"То није наступ са моралне позиције, него са позиције силе. Тако Амбасада САД сматра да су избори у БиХ суверено право Мајкла Марфија, а не грађана БиХ. Отуда отворено поручују да хоће да управљају комплетним изборним поступком и да га контролишу“, навео је Додик.

Отворено рушење, наставља Додик, договора легитимних и демократски изабраних представника три народа представља најгрубљи удар на БиХ.

"Порука 'ви не знате шта је добро за БиХ, али ја знам', највећа је увреда и за Србе, и за Бошњаке и за Хрвате, који су изабрали нас да их представљамо. Има ли веће компромитације избора од чињенице да изабрани представници не одлучују? Постоји ли већи удар на наш суверенитет и интегритет од чињенице да једна амбасада оспорава договор народних представника у земљи чији су гост?“, упитао је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је додао да је БиХ много пута у вртлогу сукоба свјетских сила послужила као полигон за одмјеравање снага.

"Дубоко вјерујем да је садашња генерација политичара далеко одговорнија и да интересе свог народа неће жртвовати зарад било чијих интереса“, навео је Додик.

Додик је додао да су једини интереси Републике Српске мир и развој засновани на договору и компромису са Бошњацима и Хрватима.

"Јер БиХ припада конститутивним народима, Србима, Бошњацима и Хрватима, као и осталима. Припада и састављена је од два ентитета Републике Српске и ФБиХ. Она дефинитивно не припада амбасадама страних држава. То, ваљда, не треба доказивати“, закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана