Додик: БиХ мора да се ријеши колонијалног статуса

ГС
Додик: БиХ мора да се ријеши колонијалног статуса

ЉУБЉАНА - На Брду код Крања у Словенији, током састанака лидера Брдо-Бриони процеса, јасно сам нагласио да БиХ мора да се ријеши колонијалног статуса којег су успоставили странци, навео је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је на Твитеру истакао да колонијални статус и ЕУ интеграције не иду заједно.

На Брду код Крања у Словенији одржава се састанак лидера Брдо-Бриони процеса на којем учествују и чланови Предсједништва БиХ, предсједници Албаније Бајрам Бегај и Црне Горе Мило Ђукановић, предсједница привремених органа у Приштини Вјоса Османи те предсједници Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, Хрватске Зоран Милановић и Србије Александар Вучић.

Како је саопштено из кабинета домаћина, предсједника Словеније Борута Пахора, састанак лидера Брдо-Бриони биће прилика да се сагледа тренутна ситуација у региону и да се позову чланице и институције Европске уније (ЕУ) да убрзају процес проширења.

Најављено је да у фокусу састанка на Брду код Крања бити мир, стабилност и развој западног Балкана те посљедице рата у Украјини по регион.

Састанци на врху процеса Брдо-Бриони одржавају се већ годинама на иницијативу Хрватске и Словеније као чланица Европске уније и то с циљем унапређења међусобне сарадње земаља у југоисточној Европи и убрзавања процеса европских интеграција осталих земаља региона међу којима неке већ преговарају о чланству у Европској унији или имају статус кандидата за чланство у ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана