Додик: БиХ какву граде Американци неодржива

Срна
Додик: БиХ какву граде Американци неодржива

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да „статус Српске не зависи од америчких званичника, и да су појединци попут помоћника америчког државног секретара Џејмса О'Брајана умислили да могу креирати стање у БиХ“, те навео да је „управо таква БиХ немогућа и неодржива и да се потези појединаца могу сматрати тероризмом“.

-Његова изјава је кршење свих међународних норми. Прије свега резолуције Уједињених нација гдје народи имају право на самоопредјељење, па до европских и других конвенција који су саставни дио Устава БиХ. То њима каубојима не значи ништа. То је једна генерација која је направила каријере на нашој патњи - рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући наступ О'Брајана у америчком Конгресу гдје је оптуживао предсједника Српске, правдао уведене санкције и говорио да није могуће раздруживање у БиХ.

Додик каже да „о намјерама Американаца највише говори чињеница да су прво у БиХ креирали рат па се онда наметнули као посредници, да би тридесет година у континуитету мешетарили овим просторима“.

-Такав је и О'Брајан и амбасадор у БиХ Мајкл Марфи који су некада били посматрачи код државних секретара а сада мисле да имају право да лажно тумаче стање у БиХ. Замислите неког ко лаже у Конгресу. Мислили смо да то није могуће. Износио је и неутемељене тврдње у вези са санкцијама- навео је Додик.

Таква БиХ, коју такви граде је неодржива и немогућа, поручио је Додик и додао да на сву срећу ништа не зависи од О'Брајана и Марфија, већ од народа и изабраних званичника у Српској.

-Ви и у Бањалуци имате једног који иде по банкама и пријети им да ће имати проблем ако сарађују с Владом Републике Српске. Њему треба забранити да се креће по граду, што ћемо вјероватно и урадити - истакао је Додик.

Нагласио је да „он покушава подривати систем Републике Српске те је као такав непожељан овдј“е, а Додик је и рекао да се „то може сматрати тероризмом“.

-Замислите ви да се о једном Милораду Додику прича у америчком Конгресу. Па то и није тако лоше, без обзира на конотацију - рекао је Додик.

Додик каже да је „О'Брајан у Сарајеву охрабривао муслимане и говорио да немају чега да се плаше у својим намјерама и да САД стоје иза њих“.

-Рекао је да ће САД средити Додика. Остаје жал да се велике Сједињене Америчке Државе на овај лажан начин баве питањима овдје и као алат користе пријетње и уцјене -закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана