Додик: БиХ је примјер за антисуверенитет

ГС
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - БиХ је примјер за антисуверенитет, то је земља под протекторатом, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Ако нема Републике Српске, нема ниједне суверене одлуке на нивоу БиХ. Нема је у Предсједништву БиХ, ни у војним питањима ако српски члан Предсједништва не подржи, ако покрене витални интерес онда о томе у крајњој инстанци не одлучује Предсједништво, Парламентарна скупштина или Савјет министара, већ Народна скупштина Републике Српске која поништава одлуке Предсједништва. Шта је то већ доказ суверенитета" наводи Додик.

Предсједник Српске наводи да постоји један дио суверенитета БиХ, који је на међународном плану и предвиђен.

"Када из политичког Сарајева цитирају Устав, Дејтонски споразум онда цитирају само оне ријечи које им одговарају. Тако (бошњачки члан Предсједништва) Денис Бећировић каже "БиХ наставља да живи не више као Република БиХ, већ као БиХ" и ту стане, али је кључно оно што пише послије тога. А у Уставу пише "наставља да постоји у складу са политичким системом утврђеним овим Уставом", а тај политички систем каже "БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа." рекао је Додик.

Бећировић то никад неће да каже, стално покушава да извуче ту причу о Босни, како је она суверена итд, додаје Предсједник Српске. 

"Реално гледано, да би се доказао његов суверенитет као члана Предсједништва над читавом територијом БиХ, нека дође у Бањалуку и проведе било коју своју одлуку. Наравно да неће и не може, не може то урадити ни у Требињу, ни у Широком Бријегу. Питање колико може и тамо са тих својих 25 одсто које су добили Бошњаци да суверено одлучују и владају с тим" истиче он.

Додик је поручио да нико не може спријечити активности Републике Српске које се проводе у складу са Уставом.

"Они читаво вријеме покушавају путем високих представника, Уставног суда БиХ и својих међународних пријатеља да загорчају ситуацију око Републике Српске и у томе успијевају. Морам да приознам да је њихова дијаспора организована у мржњи према Републици Српској и координисана и ми имамо проблем с тим. Такви људи улазе у владе страних земаља" каже Додик.

Он је навео да је и анализа ЕУ, проведена прије десетак година, потврдила сувереност у одлучивању Републике Српске.

"ЕУ је направила анализу о томе колико ко у БиХ има овлашћења на европском путу. Е та овлашћења су доказ суверенитета. Анализа је показала да Република Српска има највише овлашћења на простору БиХ за европска питања и то 83 одсто. заједнички ниво има само 17 одсто и толико је БиХ и суверена у односу на Републику Српску. Дакле, најмање овлашћења за питања БиХ има ниво БиХ" истакао је Додик, преноси РТРС.

Српска наставља борбу за све оно што јој припада по Уставу

Додик је изјавио вечерас да ће Српска наставити да се бори за оно што јој припада по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму и да неће дозволити да буде разграђена.

„Република Српска је мала и у формално-правном, односно међународном смислу није призната као држава, али има све капацитете државе и то је предвиђено Дејтонским споразумом и Уставом и тога се нећемо одрећи“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Американци обећали некадашњем лидеру СДА Алији Изетбеговићу да ће они, када потпише Дејтон, годинама радити на разградњи Српске и да ће направити БиХ као функционалну државу.

„Мало сутра, то зависи и од нас, није све у моћи Американаца. Моћни јесу, али су једнако тако и арогантни. Уведу санкције мени, али и мом унучету од четири године. То је њихова моћ и на томе се иживљавају“, рекао је Додик.

Он је навео да има сазнања да је у америчком Стејт департменту било свађе у вези са санкцијама које су недавно уведене високим званичницима Републике Српске и на нивоу БиХ.

„Како онда мисле да ћемо са њима сарађивати и да им аплаудирамо за увођење санкција? То је врхунац њихове жуспјешне политикеж“, рекао је Додик.

Српска има алтернативу за финансирање четири пројекта које је Њемачка отказала 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска има алтернативу за финансирање четири пројекта након што је њемачка банка од тога одустала.

Додик каже да одлука Њемачке да ускрати кредитна средства за пројекте говори о политичким и економским притисцима на Републику Српску због непризнавања нелигитимног Кристијана Шмита, али и покушају Њемачке да због својих финансијских проблема нађе изговор и начин да поништи раније потписане уговоре.

Он каже да је наводна антиуставна политика Републике Српске, коју Њемачка наводи као разлог за одустајање од финансирања четири пројекта, само изговор. Тврди да овим покушавају да сакрију незадовољство цијеном договореном прије неколико година за извођење одређених радова. Без обзира на све, каже Додик, Српска није без алтернативе.

- Трећи пут отказују исте пројекте, они спасавају своје фирме. Ми смо за вријеме Меркелове због добрих односа са Њемачком и њемачким компанијама и банкама прихватили да рјешавају проблем вјетропарка Хргуд. Ми смо имали понуду и Кинеза и сада ми је жао што то нисмо прихватили, али могу се вратити поново. Можда ћемо изгубити годину. Дакле, направљен је уговор са њемачком компанијом која је требало да трансферише технологију и обезбиједи финансирање. За финансирање је одређена Њемачка развојна банка која је то пратила кредитно, то је уобичајено. Међутим, уговор је потписан прије короне, а након короне је све било далеко скупље. Нијемци нису имали финансијски интерес јер губе, а нису могли ни да прошире уговор... У немогућности да изврше посао, нашли су ово рјешење да отказују пројекат, а отказали су га прије годину дана - појаснио је Додик.

Додик каже да је Њемачка нервозна јер се њихов план у вези сукоба у Украјини не испуњава, па би строгоћу да тренирају на Републици Српској и малим земљама. Ипак, сматра да оно што су замислили неће ићи, јер Српска има више него икад пријатеља у свијету. Додик је најавио до краја године састанке са свјетским лидерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана