Додик: Све што буде потписано о имовини биће и спроведено

СРНА
Додик: Све што буде потписано о имовини биће и спроведено

БЕОГРАД- Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у понедјељак, 24. априла бити потписан документ који се односи на питања имовине и поручио да ће све потписано бити и спроведено и да у то нико не треба да сумња.

-Не треба нико сумњати да ћемо донијети одлуку о повлачењу судија из Уставног суда БиХ и да ћемо у оквиру Министарства унутрашњих послова организовати службу која ће надзирати и пратити. То је наше право - изјавио је Додик новинарима у Београду након војне вјежбе "Гранит 2023".

Додик је подсјетио да је граница између два ентитета дефинисана Анексом два Дејтонског споразума, са припадајућим мапама које јасно утврђују коме припада која територија.

Он је упитао шта је ту нелегално и шта у томе има ново.

-Ако има нови, покажите ми - додао је Додик.

Додик је рекао да су се јуче у Бањалуци састали озбиљни људи, да је његов тим саставио почетни документ и да су уважене и сугестије других, да све то иде на органе странака и да ће се поново састати у понедјељак.

Говорећи о недоласку предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића и лидера Листе за правду и ред Небојше Вукановића на састанак, Додик је рекао да мисли да себе понижава коментаришући Вукановића који је изопштен из нормалног дијалога и способности да то види.

Он је додао да чак и не зна како се зова Вукановићева партија.

-Наравно, њему је лијепо када оду у ФБиХ и сједи с њима, али то је њихов проблем. Мислим да ћемо у понедјељак позвати и њих. Није то никаква молба. Ми не молимо никога - рекао је Додик.

Када је ријеч о Бореновићу, он је навео да се "зна који је Бореновићев капацитет издаје".

-Да има имало политичке логике и политичке памети као што нема, он би јуче био тамо, а само да народ зна да је ово доказ издаје коју свјесно спроводи по налогу других. Неколико минута када остане сам, он понекад и потрефи нешто као што је прије неки дан у парламенту БиХ говорио као што је говорио. А онда га је вјероватно назвао британски амбасадор да му каже шта да ради - рекао је Додик.

Српска се политичком способношћу бори за своја права

Милорад Додик изјавио је и да Српска треба да се сјећа свих страдања српског народа и да се са политичком ратничком способношћу и опредјељењем бори за своја стечена политичка права утврђена Уставом и Дејтонским споразумом.

-Ми ништа више од тога не тражимо, нити желимо да имамо. Ми не тражимо ниједну ставку изван Устава БиХ, а тражимо да све оно што је Уставу припада као надлежност ентитета да то буде стављено нама на располагање, јер је то дио међународног мировног споразума који је гарантован од пет највећих сила тог свијета - рекао је Додик.

Он је додао да су све те силе слагале, осим Русије, у настојању да разграде Дејтонски споразум, као што то раде и око споразума из Брисела на сјеверу Косова.

-Они су од почетка рекли муслиманима, потпишите Дејтонски споразум, а ми ћемо га разградити тако да нестане Република Српска и ми ћемо направити унитарну земљу. И то раде, онај (амерички амбасадор у БиХ Мајкл) Марфи и остали који се ту дошли, Марфи се смуца ту петнаестак година. И стално је иста политика, негативна према Србима у смислу, дајте их притисните, дајте их омаловажите, скрајните их, реците да су они агресори, да смо ми фашисти, да смо не знам ни ја шта - навео је Додик.

Додик је рекао да су то најбоље показали прије неколико дана када су отишли да положе вијенац у Јасеновац у Градину и тамо говорили о жртвама фашизма, а нису говорили о Србима који су тамо побијени.

-То говори о њиховим намјерама, значи њихов приступ нашим проблемима је јасан - додао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да страдање Срба у континуитету кроз прошли вијек говори о томе да то није ништа случајно.

-Као што је било 1914. године, настојање да Аустроугарска и Њемачка покоре српски народ и да га униште, тако је било и 1941. године, а тако је било и НАТО бомбардовања, тако је и сада, шаљући нам онога нелегитимног (Кристијана) Шмита који би овдје требао нешто да проводи - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, оно што ни Нијемци нису успјели да остваре од 1914. до 1918. и од 1941. до 1945. године, он (Шмит) би сада требао нешто, нудећи овдје своју перфектност као Њемачку.

-А Њемачка, кад је год нешто започела против других народа је изгубила, тако да ће увијек изгубити - додао је Додик.

Додик је изразио увјерење да ће се сутра на централном обиљежавању дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, које ће бити одржано у Доњој Градини у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије, окупити више од 20.000 људи и додао да ће одатле бити послате јасне поруке.

БиХ ће бити уставна или је неће бити

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је Денису Бећировићу да се не игра са Републиком Српском и Србима.

-Ми нисмо спремни да жртвујемо мир ни за шта, па ни за Републику Српску, али нисмо спремни да жртвујемо Републику Српску за неуставну БиХ. Ако Бећировић прихвата Дејтонски споразум, немамо никакав проблем, но ако мисли као и остали муслимански политичари да ће једно говорити друго радити мора да зна да то неће проћи. Република Српска ће се шитити правом и у миру, јер имамо довољно механизама да се заштитимо - нагласио је Додик за Срну упитан да прокоментарише оптужбе Бећировића на рачун предсједника Српске и пријетње ратом.

Додик је рекао да су лажне мироточиве поруке које шаљу, а раде све да наруше мир, стара муслиманска матрица.

Он је нагласио да ће БиХ бити или уставна или је неће бити и што прије то да схвате и Бећировић и остали који га охрабрују.

-На крају бих му поручио да се не игра великим ријечима и пријети туђим оружјем. Ми смо своју земљу једном одбранили, одбранићемо је сваки пут -нагласио је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана