Додик и Цвијановић: Бећировић нема мандат да говори у име "већинске БиХ"

Срна
Додик и Цвијановић: Бећировић нема мандат да говори у име "већинске БиХ"

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Денис Бећировић нема мандат да говори у име, како сам каже, већинске БиХ, јер је он само бошњачки члан Предсједништва или једна трећина политичке воље у БиХ, а 49 одсто БиХ се залаже за неутралан приступ према сукобу у Украјини.

"Умјесто да се избори за властити политички израз, и Бећировић бира да се придружи антируској хистерији у тренутку док САД признају да су у БиХ убациле 80 милиона за сузбијање тзв. руског утицаја. Питам се како се зове то што раде САД и зашто бошњачка политичка елита упорно жмури на свакодневно америчко мијешање у унутрашње ствари БиХ, али и питања која се тичу њене спољне политике", истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише изјаву Бећировића да се, како каже, већинска и демократска БиХ ограђује од Додикове деструктивне политике и да додјела одликовања руском предсједнику Владимиру Путину није огледало БиХ, предсједник Српске је поручио да је Република Српска, а не БиХ, додијелила орден предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину и да не зна што би се ико, па и Бећировић ограђивао од тога.

"Ми нисмо ни рекли да је то орден у име БиХ, и што је најважније отворено смо урадили шта смо сматрали да треба. Орден руском предсједнику нема никакве везе са сукобом у Украјини, већ има искључиво везе са принципијелном руском политиком према Дејтонском споразуму", нагласио је Додик и напоменуо да Република Српска не тргује тајно са Русима, нити склапа тајне трговинске уговоре.

Што се тиче Бећировићеве приче о НАТО и чланству БиХ у том савезу, Додик је рекао да и Бећировић зна да од тога нема ништа све док се пита Република Српска, а пита се и питаће се.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да Бећировић у Бриселу износи своје политичке ставове, и на то има право у демократији, баш као што то право имају и Милорад Додик и сваки други политичар.

-Овдје је једино проблем што Бећировић игнорише чињеницу да рад институција, као ни одлуке које те институције доносе, не зависе од воље једног политичара ни у Предсједништву БиХ, ни у било којој другој заједничкој институцији. Према томе, говорити шта је најбоље за све грађане БиХ не може говорити само Бећировић, већ сви они које су грађани изабрали на важне позиције - рекла је Цвијановићева.

Коментаришући Бећировићеву изјаву да се, како каже, већинска и демократска БиХ ограђује од Додикове деструктивне политике, Цвијановићева је истакла да је преамбициозно присвајати себи такво право, а функционисати у оквиру колективне институције, какво је Предсједништво БиХ, гдје сва три члана имају иста права.

-Његови једнострани иступи и срамне квалификације на рачун представника других народа представљају континуитет сарајевске дипломатске праксе, која никоме не доноси корист, већ прави штету БиХ - нагласила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о НАТО савезу, Цвијановићева је поручила да сарадња није спорна, али све док је Република Српска против чланства, БиХ се не може прикључити НАТО савезу.

Бећировић је у Бриселу имао састанак са амбасадорима Квинте у НАТО-у (САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Италија) и амбасадорком Норвешке.

Бећировић је између осталог поручио амбасадорима да „усвојени закони, посебно Закон о одбрани БиХ, као и усаглашене одлуке обавезују све органе власти у држави БиХ да раде на убрзању интеграције у НАТО“.

На састанку је наведено да је „пуноправно чланство у НАТО-у у интересу свих грађана БиХ, али и у интересу Алијансе“.

Бећировић је рекао да је „БиХ која припада слободном и демократском свијету, на мети опасне руске политике“.

Поручио је да одликовање које је Додик уручио Путину „представља невиђену цивилизацијску срамоту, оцјењујући да то није огледало државе БиХ већ још један показатељ деструктивне политике предсједника ентитета Република Српска“, преноси Кликс.

-Већинска и демократска БиХ се потпуно ограђује од такве Додикове политике и она исказује солидарност са праведном борбом украјинског народа за слободу - истакао је Бећировић и исказао преданост „активној сарадњи са НАТО-ом, али и савезницима на билатералној основи у циљу јачања оперативне одбрамбене способности БиХ“.

Нагласио је да би „одлуке са самита у Мадриду, који је потврдио МАП статус БиХ, могле иницирати проактивнију сарадњу у изради и подношењу годишњих националних програма, чиме би се убрзале реформе, али и поставили услови да земља буде што прије позвана у НАТО“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана