Додик: Бећировић не цитира чланове Устава онако како пише

Срна, Агенције
Додик: Бећировић не цитира чланове Устава онако како пише

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да БиХ нема суверенитет јер је протекторат којим управљају странци наметањем закона.

-Овдје се ради о одредбама Устава и (бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис) Бећировић стално манипулише и обмањује јер не цитира чланове Устава онако како пише, већ само поједине дијелове - написао је Додик на друштвеној мрежи “Икс”.

Када говори о континуитету БиХ, каже Додик, у Уставу јасно пише да “наставља своје правно постојање у складу с међународним правом као држава, с унутрашњом структуром модификованом према овдје садржаним одредбама”.

- Тачније, сав њен континуитет по дејтонском Уставу своди се искључиво на три ограничене тачке континуитета - име „Босна и Херцеговина”, међународно признате границе и чланство у Уједињеним нацијама - додао је Додик.

Према његовим ријечима, Бећировић упорно избјегава да цитира члан који каже да се БиХ састоји од два ентитета, ФБиХ и Републике Српске.

-Наравно да то Бећировић зна, али манипулацијама покушава да прикрије чињеницу да је БиХ састављена тек у Дејтону, и то од два ентитета и Брчко дистрикта као сувласништва та два ентитета - додао је Додик.

Додик је нагласио да у Дејтону нису установљене ни Република Српска, ни ФБиХ, јер су оне постојале и прије као политичка и правна чињеница, са сувереном влашћу на својој територији, а и признате од међународне заједнице.

-Није постојала „Босна и Херцеговина”, па је тек у Дејтону установљена као држава коју састављају државотворни ентитети путем међународног споразума. Тиме је потврђен суверенитет и легитимитет Републике Српске и ФБиХ, као и нестанак „Републике Босне и Херцеговине”. Остала је само „Босна и Херцеговина”, да живи назор као географски појам с међународно признатим границама - навео је Додик.

Бећировић је рекао да се „суверенитет БиХ у Општем оквирном споразуму за мир у БиХ спомиње  девет пута, а свих девет спомињања односи се на државу БиХ и ниједном на босанскохерцеговачке ентитете”.

Бећировић је у саопштењу навео и да се „суверенитет спомиње два пута у главном дијелу Дејтонског споразума и два пута у Анексу 1-А, који се односи на војна питања те пет пута у Анексу 4, односно Уставу БиХ”.

Навео је и да је „с обзиром на суверену једнакост БиХ и Србије, што је Србија својим потписом признала, потпуно  неодржива теза да Босна и Херцеговина суверенитет црпи од ентитета или да је суверенитет БиХ у било каквој мјери умањен или на било који начин другачији од суверенитета Србије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана