Тужиоци на стражи изборног дана: Општи избори биће одржани према нешто другачијим правилима

Ведрана Кулага Симић
Тужиоци на стражи изборног дана: Општи избори биће одржани према нешто другачијим правилима

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Октобарски општи избори у БиХ биће одржани према нешто другачијим правилима у односу на раније изборне циклусе, а по први пут на терену биће и домаћи тужиоци који ће процес пратити из регионалних сједишта Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписала је за 2. октобар опште изборе и овјерила рекордан број политичких субјеката за учешће на истим, на којима ће бирачи бирати три члана Предсједништва БиХ, предсједника и два потпредсједника Српске те посланике у Народној скупштини Српске, Парламенту БиХ, федералном Парламенту и за скупштине у десет кантона у ФБиХ.

Са циљем, како је речено, смањења могућих нерегуларности као и бржег дјеловања, у процес се директно укључују надлежни тужиоци, што до сада није био случај, а из Тужилаштва БиХ је подвучено да су изборне преваре кривична дјела за која је прописана казна од три године до пет година затвора.

На дан избора тужиоци ће, потврдио је вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић, бити распоређени у регионалним сједиштима СИПА у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли како би могли да што брже реагују на било коју пријаву кривичног дјела.

- Ово је први пут да ће тужиоци бити на терену да би лакше координисали активности ако дође до одређених проблема - појаснио је за „Глас“ Кајганић који је претходно потврдио да ће бити организована дежурства и тужилаца ентитетских тужилаштва те њихових колега из Брчко дистрикта, истичући да у томе нема преноса надлежности.

Кајганић је подсјетио да је Тужилаштво БиХ још у мају, у сарадњи са другим тужилаштвима, безбједносним агенцијама и ЦИК-ом, започело припреме за обезбјеђивање заштите интегритета избора да би изборни процес прошао са што мање неправилности и били санкционисани они који крше закон.

Да је укључивање тужилаца новост у изборном процесу за „Глас Српске“ је казао и члан Републичке изборне комисије Александар Радета.

- Не знам како ће то да функционише, али вјероватно ће довести до јачања правне сигурности. Могуће је да се евентуални починиоци кривичних дјела из ове области суздрже од истих - рекао је Радета, додајући да су припадници полиције на бирачким мјестима са циљем обезбјеђења реда.

Шта мисли о најавама из Тужилаштва БиХ објелоданио је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Сматра да та одлука није усмјерена на обезбјеђивање фер избора већ „уливања страха“. Истичући како је сагласан да би требало обезбиједити вољу народа, додао је да му се чини да има много спекулација.

Из МУП-а Српске недавно је саопштено да ће предузети све мјере са циљем омогућавања повољног безбједносног амбијента за одржавање избора, а из Тужилаштва БиХ су поручили да спремно дочекују овогодишње опште изборе, уз позив грађанима да полицији пријаве сваку нерегуларност.

Промјене

ЦИК БиХ је, у сусрет општим изборима, промијенила поједине дијелове из Правилника о спровођењу избора.

Ријеч је о техничким новинама које се односе на дужности предсједника и чланова бирачких одбора и гласање на бирачким мјестима. Најупечатљивије су окретање гласачких кутија према члановима одбора и посматрачима како би спријечили могуће злоупотребе те укидање читања наглас имена и презимена бирача приликом евиденције на бирачком мјесту.

Пријавити неправилности

Миланко Кајганић и тужилац Тужилаштва БиХ Исмет Шушкић одржали су данас у Сарајеву конференцију за медије на којој су говорили о предизборном процесу и улози Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских агенција у држави у осигурању поштених избора у октобру ове године.

-Ми смо се ангажовали заједно с другим тужилаштвима у БиХ да учинимо све оно што је у нашој моћи и надлежности како бисмо обезбиједили да изборни процес прође са што мање неправилности, односно како бисмо спријечили и санкционисали оне који буду вршили кривична дјела за изборни процес - рекао је Кајганић.

Први човјек Тужилаштва БиХ је позвао грађане да пријаве све предизборне неправилности и прекршаје, попут радњи које се односе на нуђење новца, пријетње и слично.

-Упозоравам да ће сва тужилаштва у БиХ и полицијске агенције предузети све активности да таква кривична дјела докажу, да их процесуирају пред Судом БиХ и другим судовима у земљи -  рекао је Кајганић, подсјетивши да су за извршење оваквих кривичних дјела предвиђене казне од три до пет година.

Његов замјеник Исмет Шушкић је истакао како су тужиоци Тужилаштва БиХ спремни и едуковани за сваку врсту кривичног дјела из изборног закона.

-Наша сарадња са СИПА и ЦИК-ом мора уродити плодом како би благовремено сви они који су се огријешили о одредбе кривичног закона БиХ по изборним правилима буду правовремено и процесуирани -  рекао је Шушкић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана