Додик: Американци хоће да овдје „холбрукују“, али не могу

Срна
Додик: Американци хоће да овдје „холбрукују“, али не могу

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска изложена хибридном рату, уплитању, прије свих, Американаца у лику њиховог амбасадора и свих људи који су правили каријере на распаду бивше Југославије.

-Сад су мало одрасли и мисле да су њихови шефови као што је, рецимо, (Ричард) Холбрук, најбољи узор за њих. (Мајкл) Марфи, који је сада амбасадор, био је асистент Холбрука. Зна се како је Холбрук овдје радио па мисли да и он тако може. Наравно да не може - рекао је Додик за "Спутњик".

Он је истакао да су прошла та времена и да Америка више није та Америка, али сматра да овдје хоће да „холбрукују“.

-Они су на нама обогатили политичку сферу до момента да је потребно изучавати чињеницу да се скупи неформална група амбасадора неких западних земаља који овдје намећу одлуке. Ја сам то назвао амбасадорократијом - изјавио је Додик.

Он је појаснио да холбруковање значи надмено понашање, у коме се удара руком о сто.

-Мислите да се неко боји и да би требало само да извршава оно што ви кажете, а да они причају како су демократе. Да смо мало раније „кукурикнули“, што кажу сељаци, па нам пријети опасност, очигледно да јесмо - оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, то се види по многим мјерама које овдје људи доживљавају од Запада, али Српска остаје привржена ономе што Русија промовише и ради на међународном плану.

О санкцијама које је Америка увела његовом сину и кћерки, Додик је рекао да је то учињено зато што су његова дјеца.

-Они кажу да подржавају свог оца. Шта је ту проблем? Мислим да је то врлина. Моја ћерка држи један ресторан, замислите нуклеарну силу која се зове Америка, да се бави једним рестораном - додао је Додик.

Он сматра да је то невјероватно, те да ресторан "Агапе" у Бањалуци одједном добија планетарни значај чињеницом да му Америка уводи санкције.

-Син је сувласник у једном воћњаку за који смо раније узели кредит. А кад вам кажем да је воћњак ове године 90 одсто градом уништен, то говори о томе колико је то тешко. Онда дођу санкције које кажу да многи не смију да сарађују са њима јер су на црној листи само зато што је један од власника и мој син - каже Додик.

Он је напоменуо како се упорно прави прича "Додиковог богатства", те је указао да његов син није Хантер, дијете предсједника САД Џозефа Бајдена, за ког је „доказано да је стотине милиона изнудио по Украјини, против чега се сада води поступак у Америци“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана