Додик: Ако Уставни суд БиХ не укине одлуку данас ће бити заказана сједница НСРС

Срна
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће већ данас поподне, ако Уставни суд БиХ не укине своју најновију одлуку, бити заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити донесен закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

"Ми ћемо тај закон донијети веома брзо, без икаквих проблема, можда већ у уторак (27. јуна) и наставити нашу даље политичку борбу", рекао је Додик

Додик је истакао да ово није антидејтонско понашање него да Српска жели да се ствар врати у оквире Дејтона и Устава.

"Не може Српска прихватити да њену судбину одређује ратни предсједник СДА (који је судија Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман) и поратни потпредсједник те партије (судија Сеада Палаврић) који су експонирани чланови Исламске заједнице и да нама немећу рјешења о БиХ. Било би сасвим глупо очекивати да се ми понашамо сервилно према томе, као што је глупо да неко од Кристијана Шмита покушава направити неку личност која уопште не постоји", рекао је Додик.

Додик је изјавио да је очигледно да страни интервенционизам, који је рехабилитован у посљедњих годину до двије дана, више наноси штете БиХ.

"Очигледно је да је прошло вријеме да неки, који имају своја памћења из младалачких дана као што је амбасадор (САД у БиХ Мајкл) Марфи, могу да ударцом шаком од сто некога престраше. Враћајући тај метод на сто, апсолутно су погријешили и ставили БиХ у вртлог у коме ће она веома тешко наћи излаз", нагласио је Додик.

Вјерујући у своју силу, Додик каже да они покушавају и даље да се понашају на начин наметања.

"Највећу штету за БиХ чини међународни интервенционизам који је дуже од деценију осликаван у лику високих представника. Ти високи представници су могли да креирају, а највише Педи Ешдаун, проклетник, који је наметнуо стил понашања који је ишао к томе да деградира Републику Српску у цјелини", рекао је Додик.

Уставни суд БиХ саопштио је почетком ове седмице да је избрисао одредбу у Правилу о свом раду о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Представници власти Републике затражили су у уторак, 20. јуна, да Уставни суд БиХ до сутра укине ту одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.

"Тражимо да до петка у 12 часова поништи своју одлуку и врати је на одлуку од прије. Тражимо да донесе одлуку да неће одлучивати по било којем питању или било којој процедури све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ", рекао је Додик након састанка са представницима институција Српске и лидерима партија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана