Додик: 28 година од страдања Срба у aкцији "Олуја" биће достојанствено обиљежено

Срна
Додик: 28 година од страдања Срба у aкцији "Олуја" биће достојанствено обиљежено

ПРИЈЕДОР- Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да Српска обиљежавањем 28 година од страдања Срба у акцији "Олуја", које ће бити организовано у Приједору у присуству руководства Србије, жели да поручи да поштује све жртве и да су Срби страдалници.

Додик је данас у Приједору разговарао са градоначелником Слободаном Јавором и предсједником Градског одбора СНСД-а Драгославом Кабићем о предстојећем одржавању скупа посвећеног сјећању на страдале Србе у акцији "Олуја".

Наводећи да је Приједор, "на неки начин, био видљив свједок, тих страдања", Додик је рекао да је сасвим природно да се тај скуп одржи у овом граду, у организацији влада Србије и Републике Српске.

Додик је позвао све људе да 4. августа дођу у Приједор на обиљежавање 28 година од страдања Срба у злочиначкој акцији "Олуја", наводећи да ће овом скупу присуствовати и Његова светост патријарх српски Порфирије и предсједник Србије Александар Вучић.

"Ми из Републике Српске желимо да на тај начин покажемо нашу посвећеност и окупљање око тога догађаја и да поручимо да поштујемо све жртве, да све жртве једнако траже пијетет и да им се мора посветити посебна пажња, али да су Срби страдалници и да је Приједор град страдалника у прошлом вијеку", навео је Додик новинарима.

Он је напоменуо да је било и неких реакција да се тај догађај не би требао одржати у Приједору због бошњачких жртава.

"Изражавам саучешће свим жртвама, али ја сам против политизације свега тога. Ово ће бити достојанствен скуп 4. августа када се то десило и обиљежавамо страдање Срба у Крајини, о томе постоје аудио и видео материјали, имате живе људе, дјецу која су доживјела то како су доживјела и што то вријеђа неког другог", рекао је Додик.

Он је додао да српски народ не вријеђа када неко други обиљежава страдање.

"Не, нас то не вријеђа и тамо гдје може да буде, мене је срамота, као предсједника и зашто то вас вријеђа ако ми обиљежавамо страдање нашег народа", запитао се Додик.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана