Добротворно вече за Косово и Метохију

Срна
Добротворно вече за Косово и Метохију

У Бијељини је вечерас одржано добротворно вече за Косово и Метохију у организацији Епархије зворничко-тузланске и организације "Тројеручица", а у пригодном програму у Соколском дому наступио је Хор Призренске богословије.

Игуман манастира Свети архангели код Призрена архимандрит Михајло рекао је да Срби на Косову Метохији живе у страху за то шта их очекује сутра, с обзиром на то да је приштинска власт "подивљала" и понаша се као да су Срби највећи криминалци.

Он је истакао да Срби са ове стране Дрине дају Косову и Метохије љубав, која им је најпотребнија.

"Молити се Богу, помоћи колико ко то може – то можемо увек, као људи и хришћани", рекао је новинарима архимандит Михајло, који је поријеклом са ових простора.

Архимандрит Михајло је захвалио Богу за то што у српским енклавама има све више дјеце, што свима даје снагу.

"Што се тиче монаштва, има и нових искушеника, истина нема неког великог броја, али свакако да је црквени живот пун", додао је игуман.

Директор Народне кухиње Епархијске рашко-призренске и предсједник Епархијске хуманитарне организације "Мајка девет Југовића" Светлана Стевић рекла је да води шест народних кухиња у којима се храни више од 2.500 људи.

Она је навела да народне кухиње на простору Косова и Метохије постоје 22 године и да то много говори о томе колико је ситуација тешка, како се тешко живи, преживљава.

Она је напоменула да је у Бијељину долазила и прије 15-ак година, када је била пројекција филма "Кад би хљеба било више".

Свештеник Велислав Мишура, члан организације "Тројеручица", рекао је да је добротворно вече одржано уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и да су добровољни прилози могли да се оставе у кутију на улазу у Соколски дом.

Он је навео да су вечерас имали и да чују приче о веома тешким условима живота на Косову и Метохији.

Свештеник Мишура рекао је новинарима да је ова епархијска добротворна организација у јануару прикупљала новац за куповину брашна за Србе на Косову и Метохији, а након тога су Народној кухињи Епархије рашко-призренске уручили новац за куповину аутомобила којим одвозе спремљену храну по селима гдје живе Срби. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана