Добри пројекти извлаче новац из бриселске касе

 Ведрана Кулага Симић
Добри пројекти извлаче новац из бриселске касе

БАЊАЛУКА - Стицање статуса кандидата за пуноправно чланство у ЕУ представља позитиван сигнал свима, посебно страним инвеститорима, да је постигнут напредак на политичком пољу, али дан након те одлуке званичног Брисела нико са сигурношћу не може тврдити да ли након ње БиХ може, и у којем обиму, рачунати на директну финансијску помоћ за спровођење реформи.

БиХ је, сплетом околности на глобалном нивоу, а не домаћим залагањем, шест година након подношења захтјева, додијељен кандидатски статус што је највећи успјех на њеном европском путу. У наставку путовања ка чланству пред лидерима су тешки изазови, а поједини су већ указали да би Европа требало да према БиХ усмјери значајну суму новца као помоћ у спровођењу тражених реформских процеса. Најдиректнији је, непосредно након потврде кандидатског статуса, био предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик који је затражио 20 милијарди евра у наредне три-четири године ако Европа жели реформе, али и да у БиХ морају сјести и рећи шта мислимо да би требало ова земља да добије како бисмо се кретали ка томе.

Земље на путу ка ЕУ имају приступ средствима која се додјељују на основу пројеката с којима аплицира свака земља, а из Делегације ЕУ у БиХ истицали су већ да кандидатски статус не повлачи за собом неке посебне фондове, али су подсјетили да на бројне који су већ активни те постоје проблеми унутар БиХ с њиховим коришћењем.

Економисти истичу да је индиректна корист од кандидатског статуса та да је реално очекивати раст директних страних инвестиција из земаља ЕУ, али и да се земље морају борити за своје пројекте. Генерални став је да БиХ мора на папир ставити очекивања од ЕУ те да, ако друга страна не прихвати такав начин комуникације, с правом указује да је и давање кандидатског статуса јефтин и популистички потез.

Економиста Горан Радивојац сматра да је економско везивање БиХ и то у дугом року за тржиште ЕУ, које је најближе и најперспективније, сада далеко извјесније.

- Што се тиче директних ефеката о којима се у јавности говори, мислим да можемо добити онолико колико будемо активни да тражимо да добијемо. Ситуација у којој смо добили статус кандидата и уопште ситуација у свијету јесте таква да је то посебан примјер и као такав захтијева посебне стратегије и дјеловања - истакао је Радивојац за “Глас”.

Колико год да то, додао је, зависи од Уније у добром дијелу, када је ријеч о економским реперкусијама, зависи и од активне позиције БиХ.

- Морамо изградити јасан став и дефинисати, конкретно и у овдје у Српској, виђења и потребе и самим тим и очекивања у економском домену у погледу кандидатског статуса. Ово је очигледно био брзопотезан моменат тако да ни Европска комисија нема јасно дефинисан став о томе. Морамо видјети који су то битни пројекти за БиХ и њено становништво те које је мјесто за БиХ у стратегији економског развоја Европске уније - рекао је Радивојац.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске СЊОТ Саша Грабовац каже да је вијест о статусу кандидата, у овом моменту, веома важна јер шаље поруку инвеститорима да БиХ напредује у политичком смислу.

- Сви знају да политичка нестабилност тјера стране инвеститоре тако да је добијање кандидатског статуса добродошла, а додатни вјетар у леђа јесте и то да се власт брзо формира након избора што свакако поправља имиџ - рекао је Грабовац за “Глас Српске”, уз нагласак да се мора сагледати и капацитет надлежних институција за аплицирање те имплементацију пројеката. 

Након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању још 2008. године, средства ЕУ усмјеравана су ка БиХ првенствено путем Инструмента претприступне помоћи (ИПА) као помоћ у прилагођавању привредног, политичког, безбједносног и друштвеног система захтјевима чланства у ЕУ.

Сигнал

Статус кандидата представља значајан политички сигнал за државу јер је ЕУ види као своју чланицу и да је показала значајну спремност и опредјељење за испуњавање критеријума. Инвеститорима и другима се шаље порука да је остварен одређени ниво политичке, економске и правне стабилности те је могуће рачунати на посредне ефекте - повећање страних инвестиција, већи кредитни рејтинг, повећан број туриста, више иновација и истраживања, бољи имиџ у свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана