Добојлија у Америци направио сушницу од баштенске кућице (ВИДЕО)

Г.С.
Foto: Скриншот

РОКФОРД - Да Балканац не може без сланинице, сувих ребара, кобасице и пршуте, гдје год да је, најбољи је доказ Вања Малишановић који је са Балкана отишао "трбухом за крухом" у Америку.

За свега око 1.000 долара, он је купио баштенску кућицу, коју је претворио, вјеровали или не, у пушницу за сушење меса.

Вања, који је поријеклом из Добоја, кроз свој Јујтјуб канал презентује како изгледа његов живот у Америци, а сада је одушевио публику са Балкана својим "патентом" који му обезбјеђује мирисе и укусе родног краја.

"Нашима у Америци је ово потребно"

Како је рекао, сваке године суши месо, и то почетком новембра. Иако то није планирао и ове године, ипак је посустао, те се и ове године изнад пушнице вије дим препознатљивог мириса.

– За ове који живе у Америци како могу да осуше месо, значи шта им је потребно, потребно им је имају овакву шупу неку. Претежно када купите кућу, сви имају такве шупе, њима је ту складиште за косилице, за алат. А ето, ја сам искористио за себе, направио сам сушару – започео је он снимак.

Поред сушнице, ту је и мини печењара

У даљем излагању, показао је и гдје пали ватру за сушење меса. Наиме, и ту направу је купио, а она се у Америци користи за печење слаткиша и кување топле чоколаде у неким приликама. А у пушници, како је рекао, тренутно се спрема дивљач за сушење.

– Ово Американци користе за ложење ватре, па пале оне као манчмало, ја сам то искористио овдје. Ударио три даске, направио отворе, може се затварати и отварати. Тако сушим месо. Сад сам неке срнетине донио из фирме – рекао је он.

Нико се још није жалио

Што се тиче дима, комшилук тешко да може да примјети, те је додао да се до сада нико никада није жалио. Поред пушнице, он има и дио за печење прасића и јагњића.

– Комшилук не види, лаганини, полако, нек дими. Неће ватра, неће доћи ватрогасци. Не види се ништа, нико се није жалио, нико није дошао да прави проблем. Тако људе, ево има, можете овако и да наручите себи, ко не зна, а већина зна, можете да наручите себи печењару овако. Ја печем сваки Божић. Тако да, сналазимо се ми овдје у Америци – поручио је он.

Усљед носталгије наших људи и осталих гастарбајтера за добрим сувим месом, како је рекао, размишља да од своје пушнице направи бизнис, те да подмирује потребе Балканаца у Чикагу.

– Видио сам да је велика потражња у Чикагу, наши људи желе да набављају овако и живе у овим мањим градовима, ево као што сам ја у Рокфорду, па сам нешто планирао, можда и ја почнем да продајем, да сушим. Ове године нећу ништа, али идуће године ћу да размислим, можда ћу да узмем још једну шупу да ставим овдје, па можда почнем да сушим и да ја продајем оно суво месо, пошто видим да је у Чикагу, пошто они живе у становима, да је потражња велика – рекао је он у снимку који је наишао на одушевљење људи са подручја цијелог Балкана, пише Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана