Добој добио модерну болницу: Капацитет 450 кревета, уложено 104 милиона КМ

СРНА
Добој добио модерну болницу: Капацитет 450 кревета, уложено 104 милиона КМ

ДОБОЈ - У Добоју је почела свечаност поводом отварања новоизграђене Болнице "Свети апостол Лука", капацитета 450 кревета, за чију је изградњу из републичког буџета издвојено 104 милиона КМ.

Свечаности присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, народни посланици, представници Вијећа народа Српске, градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Присутни су и представници Амбасаде Кине, компаније "Чајна Синофарм Интернешнел Корпорејшн" и "Шанси Констракшн Инвестмент Груп", православно свештенство, представници локалних заједница у Српској, генерални конзул Србије у БиХ и бројни грађани.

Свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске, Србије и Кине.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује 330.000 становника добојске регије и околине и да одговори изазовима савремене медицине.

Ово је једна од најзначајнијих инвестиција Владе Републике Српске у здравствени систем, укупне вриједности 104 милиона КМ, за коју су средства обезбијеђена из републичког буџета.

У управљање пројектом било је укључено много стручњака из Кине и Републике Српске, а свакодневне грађевинске активности изводило је у просјеку 110 домаћих радника уз помоћ кинеских колега. У реализацију пројекта биле су укључене 44 домаће компаније.

Нова болница простире се на око 28.000 метара квадратних. Сва одјељења болнице и управа болнице смјештени су у један објекат који се састоји од приземља и шест спратова.

Капацитет болнице обухвата 450 кревета са специјализованим јединицама интензивне његе које пружају најсавременију његу пацијентима. Има осам савремених операционих сала и нову ангиографску салу која уводи додатне могућности лијечења на овом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана