Дмичић: Уставни суд потврдио своју улогу надвласти

Срна
Дмичић: Уставни суд потврдио своју улогу надвласти

БАЊАЛУКА - Уставни суд, умјесто да штити Устав и основне принципе правног поретка у БиХ, проглашавањем неуставним Закона о непримјењивању одлуке високог представника у Републици Српској о забрани негирања геноцида у Сребреници, поново је потврдио своју улогу не власти, него и надвласти, изјавио је професор уставног права Миле Дмичић.

Дмичић је рекао да је ово политичка одлука и нагласио да овакав однос очигледно деградира уставноправне функције не само у БиХ, него и њених државотворних дијелова.

Према његовим ријечима, ово је директно мијешање Уставног суда БиХ и умјесто да унапређује уставно-правни систем, он их деградира и реформише и тиме замјењује легалне органе.

"Због оваквих одлука дошли смо у ситацију да се упитамо имамо ли чувара Устава и како спријечити овај атак на људска права и слободу изражавања", рекао је Дмичић за РТРС.

Он је навео да високи преставник уставно није институција у БиХ, а поготово не његова бонска овлаштења.

"Било би добро да се у уставно-правном систему БиХ нађе рјешење како вршити контролу над одлукама Уставног суда", рекао је Дмичић и закључио да ће и ова одлука стати у ред чекања на њено извршавање.

Уставни суд БиХ ставио је ван снаге Закон о непримјењивању одлуке Валентина Инцка о забрани негирања геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана