Дмичић: Оптужница Тужилаштва БиХ - подстицање процеса деградације Српске

Срна
Дмичић: Оптужница Тужилаштва БиХ - подстицање процеса деградације Српске

БАЊАЛУКА - Професор уставног права Миле Дмичић оцијенио је да оптужница Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића има политички карактер и да као неправни акт има за циљ пружање подршке међународној заједници и подстицање процеса деградације државности, интегритета и субјективитета Републике Српске.


Дмичић је навео да се у формалноправном смислу врши неправан и нецивилазицијски удар на најважније институције Републике Српске, првенствено са аспекта темељних уставних надлежности и одговорности предсједника Републике, те нагласио да је ријеч о оптужници против предсједника Републике Српске, а не Додика као појединца.

"С обзиром на све околности због којих је она подигнута и високог представника као инспиратора њеног подносиоца, а која није потврђена, на дјелу је еклатантан случај да се ради о непостојању за то његовог легалитета и легитимита, јер није именован на основу резолуције Савјета безбједности. Стога се и не може прихватити као високи представник у БиХ, па је та функција упражњена. Зато одлуке које доноси немају правну снагу и Република Српска не мора их примјењивати", рекао је Дмичић Срни.

Он је истакао да је високи представник користио непостојеће право да мијења уставе ентитета и посредно Устав БиХ, доносио и мијењао законе, установљавао институције и смјењивао изабране и именоване фукционере у свим гранама власти, политичког и јавног живота, директно се мијешао у уставоправну, законодавну, извршну и судску власт.

"То не може учинити ниједна међународна организација, па се поставља питање може ли се говорити о БиХ као сувереној и независној држави", рекао је Дмичић.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана