Ђурић захвалио афричким државама на подршци у УН

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Марко Ђурић захвалио је данас афричким државама на подршци Србији у Генералној скупштини УН током изјашњавања о резолуцији о Сребреници.

Ђурић је на свечаности поводом Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке у Палати Србија истакао да је 37 од 54 афричке земље чланице УН одбило да подржи резолуцију о Сребреници, на којем је покушано да се стварањем негативне политичке кампање Србији стави жиг геноцида и срамоте.

“Србија неће заборавити ко су јој били пријатељи. Поносни што може да угостимо своје пријатеље из Африке у земљи, која је више него удвостручила свој бруто друштвени производ за мање од једне деценије и која им отвара своја врата за изложбу 'ЕКСПО 2027' , на којој желимо да видимо највећи могући број афричких држава”, рекао је Ђурић.

Он је истакао да је Србија поносна на пријатељство са афричким земљама, које је започела некадашња Југославија, додајући да ће се са тим пријатељством наставити.

“Програм свет у Србији, у оквиру којег студенти из великог броја афричких земаља долазе на студије у Београд, Ниш, Крагујевац и друге академске центре у Србији, један је од залога за изградњу мостова између наших друштава и земаља”, нагласио је Ђурић.

Свечаност поводом обиљежавања Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке заједно са Ђурићем отворили су предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић и амбасадор Марока у Београду Мохамед Амин Белхаж.

Дан Африке обиљежава се у знак сјећања на дан када су шефови 32 независне државе афричког континента у Адис Абеби потписали повељу о стварању Организације афричког јединства, која је прерасла у организацију Афричка унија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана