Ђурић: Ливањски кантон никада није помогао СПЦ

Срна
Ђурић: Ливањски кантон никада није помогао СПЦ

КУПРЕС - Ливањски кантон никада није помогао Српску православну цркву (СПЦ) на Купресу, рекао је Срни свештеник Марко Ђурић.

-Ливањски кантон никада није имао слуха за помоћ СПЦ на Купресу и кад год смо се обраћали, никада нисмо добили ништа - истакао је свештеник Ђурић.

Он наводи на повратници на Купресу немају основне услове за живот.

-Српским повратницима на Купресу недостаје пут. Путеви су макадамски и веома лоши. То је основни услов повратка. Ниједан прилаз српском селу није асфалтуран - каже свештеник Ђурић.

Према његовим ријечима, српски народ на Купресу своја огњишта обнавља углавном личним средствима.

-Мали број кућа је обновљен уз помоћ државе. Српски повратници куће обнављану личним средствима - рекао је Ђурић.

Купрешки свештеник је упутио поруку Федерацији БиХ, БиХ и Републици Српској да помогну повратницима.

-Упркос свим проблемима и недостатацима, има наде за лијеп живот и повратак на Купрес, само неко треба да то ослухне. Ми овдје живимо у суровом мјесту на више од 1.000 метара надморске висине и има потенцијала за развој туризма, али без државне помоћи је тешко - поручио је свештеник Ђурић.

За сутра је заказана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требали да разматрају приједлог мјера и активности на побољшању безбједности повратника у БиХ.

Група бошњачких посланика затражила је да Представнички дом разматра, како су форумулисали, “учестале нападе на повратнике” на територији Републике Српске и приједлог мјера и активности на побољшању њихове безбједности у цијелој БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана