Ђукановић коментарисао посјету Додика Црној Гори

GS
Foto: Arhiva

ПОДГОРИЦА – Мило Ђукановић, бивши предсједник Црне Горе коментарисао је недавну посјету Милорада Додика, предсједника Српске тој држави.

"Односи БиХ и Црне Горе су веома узорни, о томе свједочи много догађаја из наше новије историје. Као човјек који се дуго бавио државном политиком могу свједочити да је било пријатељство и разумијевање. Када дође до геополитичких поремећаја какве данас видимо, када је завршена епоха идиле између Истока и Запада, онда то националисти користе као згодно вријеме за остваривање циљева", додаје Ђукановић.

Додаје да националисти нису научили лекције из ранијих погибија.

"Националисти нису извукли наук из погибије 150 хиљада људи да је њихова политика погрешна, него су извукли закључак да нису имали добро вријеме и да би данас када су заоштрени односи њихове идеје могле бити остварене", сматра и истиче:

"Провокације са те посјете смјештам у тај контекст. То је неодговорна политика која покушава да замути чисту воду између наше двије државе",  најавио је Ђукановић, коментаришући посјету Додика и сусрет с Андријом Мандићем, предсједником Скупштине Црне Горе, а преноси Дневни Аваз.

"Пораст деснице је веома опасан, не само на Балкану гдје су национализми опет дигли главу. Ми смо се прерано понадали да су они сахрањени у ратовима који су окончани Дејтонски миром. Десничарење је данас постало јако опасно и јако уносно. ЕУ се мора одбранити супериорношћу своје политике. Чини ми се да се недовољно бавимо тиме у Европи. Мислим да је посљедњи знак за узбуну и да морамо одбранити ЕУ", казао је Ђукановић додавши:

"Не видим алтернативу демократији, владавини права, тржишној економији. Зато мислим да је највећи интерес да очувамо те вриједности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана