Ђорђе Радановић, за “Глас Српске“: Федералне власти не одустају од отимачине

Милош Васиљевић
Ђорђе Радановић, за “Глас Српске“: Федералне власти не одустају од отимачине

Нема много помака када су права Срба у ФБиХ у питању, она се у континуитету крше тако што им се уништава и одузима имовина, сијече шума, а све чешћа су и застрашивања и скрнављење гробаља и храмова.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

- Требамо сви заједно са институцијама Српске и Србије да идемо у смјеру да се уради још једна кампања као прије двије године са Арноом Гујоном, како би се сачувала имовина Срба у БиХ. Однос тамошњих институција према повратницима је малициозан - рекао је Радановић.

ГЛАС: Шта је са имовином повратника у ФБиХ, о овој теми се све мањи прича?

РАДАНОВИЋ: Федералне власти тренутно се баве са око 500 катастарских општина од 1.848 колико их има у ФБиХ. Они то врше нетранспарентно и не обавјештавају грађане, што су у обавези да раде. Морамо народ додатно мотивисати да се јавља и бори за своја права.

ГЛАС: У Београду је лани почела са радом Канцеларија за правну помоћ Србима који су прије рата живјели у ФБиХ, са циљем да им буде омогућено да остану власници земље у том дијелу БиХ. Да ли је и ово предност за наше људе да дођу до своје имовине?

РАДАНОВИЋ: Велики је допринос и те канцеларије која се налази у улици Гаврила Принципа број 16, ту је константно правница која помаже Србима. То је важно, јер много људи који су избјегли у Србију могу се јавити да добију лист непокретности и посједовни лист, земљишно књижни извадак за своју катастарску општину, за своју земљу. На тај начин могу да виде у коме је тренутном статусу она. Показало се као оправдано отварање ове канцеларије у Београду.

ГЛАС: Крше ли се основна људска права повратницима. Дешавају се нестанци и престрашивања, како томе стати у крај?

РАДАНОВИЋ: Једино можемо стати у крај што ћемо сви заједно додатно мобилисати становништво у том дијелу, јер се мора пријавити свако кршење основних људских права, не смије бити страха. Сјеча шуме, напади, застрашивања, говор мржње, не смије остати мртво слово на папиру, сваки случај мора се пријавити полицији.

ГЛАС: Скрнављење гробаља и уништавање светиња све је чешћа појава. Како томе стати у крај, јер свједоци смо да за недјела нико не одговара?

РАДАНОВИЋ:  Неколико пута су људи хапшени у Сарајеву, али сам и ту скептик јер мислим да ухапсе људе само да се то објави у медијима, а ништа касније не знамо шта се десило у том поступку, да ли су тужилац и судови тражили притвор. Сматрам да је то махинација и малициозност са њихове стране према повратницима. Не можемо побјећи ни од шарања и уништавања ћириличких натписа на саобраћајним знаковима, а то је посебно изражено низводно од Неретве, од Коњица па даље све је уништено, а имамо доста уништених знакова и у Тузли, Грачаници, Лукавцу.

Услови

ГЛАС: Гдје су најтежи услови за живот нашим повратницима у ФБиХ?

РАДАНОВИЋ: Дефинитивно је нешто лакше гдје су Срби у већини, као што је то рецимо Дрвар, а доста су помагале и институције Српске и Србије како би нашем народу била лакша свакодневица. Стање је прихватљиво, мада и тамо повратници имају разне проблеме са кантоналним властима. Најтеже је у средњој Босни јер и даље имамо и отежавајуће околности, као што су вехабистички покрети.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана