Ђокић: Залагаћу се да струја за домаћинства не поскупи

Г.С.
Ђокић: Залагаћу се да струја за домаћинства не поскупи

БАЊАЛУКА - У идућој години за привреду ће сигурно бити повећања цијене електричне енергије, за домаћинства у овом часу нисам сигуран да мора бити, ја се борим да не буде и ићемо са таквим приступом у разговоре око цијене за наредну годину, рекао је ово Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске у техничком мандату за АТВ.

„Ја се лично залажем за то да се цијена електричне енргије не повећава за домаћинства у овом тренутку. Ускоро ћемо имати састанке и са представницима Елетропривреде. Ми морамо заштитити своје грађане, посебно оне који су социјално угрожени, да имају довољно енергије и да не плаћају више. Морамо говорити о социјалној равнотежи и морамо бити правични у својим мјерама”, изјавиоње Ђокић.

Ипак је најавио могућност поскупљења струје за она домаћинства која троше више. Они који ће трошити знатно више треба нешто више и да плате, каже, а они грађани који имају мала примања морају да буду заштићени.

„У току ове године цијеле електричне енергије у Европи су експлодирале, у једном тренутку цијена енергије је била 1078 евра, у Француској. То је према нашим информацијама била највећа цијена у једном дану. Сада се цијена већ мало стабилизовала. Електрична енергија се не производи сама од себе. Да би произвели киловатсат енергије који испоручимо грађанима и превреди, морате имати постројења која активирате, у термоелектрана је производња енергије изузетно скупа, а ту су и неки друге околности  попут неповољне хидрометеоролошке ситуације, непланско искакање термоелектране, ремонти”, објаснио је Ђокић.

Сада имамо довољну количину струје да је испоручимо нашим грађанима, али немамо вишкова које би могли пласирати и продати, истиче министар. Додаје да постоје високи трошкови производње енергије који се стално повећавају.

„Електорприверда Српске мора да сагледа све могућности уштеда, ми смо то чинили и претходних година. Са поједниним активностима у Електропривреди нисам задовољан, инсистираћу да се оне промијене. Мислим да нећемо остати без електричне енергије у овој зими али ће бити сигурно отежано снабдјевање ове године. Позивамо грађане да штеде енергију да би је имали довољно за оне основне потребе”, рекао је Ђокић те је додао и да су многи грађани прешли на гријање на струју због, како каже, подцијењене цијене електричне енергије.

Ђокић подсјећа ФБИХ годинама има знатно већу цијену струје од Републике Српске која је у једном периоду достизала и до 50 одсто већу вриједност.

„Морамо штедити енергију, не смијемо се довести у ситуацију да је немамо. Ако имамо превелику потрошњу, а немамо могућност да је произведемо у том обиму онда су чак могуће и рестрикције”, поручио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана