Ђокић: Заједно развијати енергетске пројекте

СРНА
Ђокић: Заједно развијати енергетске пројекте

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће Српска и Србија наредних година радити на томе да велике потенцијале у области енергетике ставе у функцију свог развоја и да је у том смислу ресорни министар Србије Дубравка Ђедовић Хандановић предложила мапу пута.

"Ријеч је о мапи пута којом ћемо се кретати како би заједно развијали енергетске пројекте које смо започели, а један од њих је и ХЕ `Бук Бијела`", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци послије састанка са Хандановићевом.

Пошто постоји заједничко енергетско предузеће, каже Ђокић, договорено је да се омогући његов развој и на друга енергетска подручја и активности које може да обавља у свом капацитету.

"Договорили смо и заједничке активности када је ријеч о размјени пракси, прописа који се односе на реализацију директива ЕУ", рекао је Ђокић.

Он је додао да ће у наредном периоду бити рађено и на развоју пројекта гасификације Републике Српске израдом главног пројекта за изградњу магистралног гасовода од Бијељине до Новог Града.

Хандановићева је навела да је енергетика од круцијалног значаја и за Српску и Србију, што је препознато и на недавном Свесрпском сабору у Београду.

"Енергетика је важна за развој и наше везе у овој области морамо да оснажујемо, јачамо, да градимо заједничке пројекте и да се боље повезујемо и гасоводима и хидроелектранама. Неопходно је да искористимо наше потенцијале и капацитете, да помажемо једни другима, јер једино тако можемо заједнички превазићи изазове у енергетском сектору", рекла је она.

Када је ријеч о пројекту "Бук Бијела", Хандановићева је навела да је план да се о том пројекту разговара и са представницима Црне Горе, те је нагласила да ће бити завршене све студије како би тај пројекат био настављен.

"Надам се да ће колеге у Црној Гори показати разумијевање и важно је да комуницирамо, размјењујемо информације и рјешавамо отворена питања", рекла је Хандановићева и додала да је са Ђокићем разговарала и о наставку гасификације Српске и начинима на који Србија у том процесу може да помогне.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана