Ђокић: Заједничко обиљежавање потврда националног и политичког јединства

СРНА
Ђокић: Заједничко обиљежавање потврда националног и политичког јединства

БЕОГРАД - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да чињеница да се вечерас у Београду са институцијама Србије обиљежава Дан Републике и 32 година од проглашења њеног Устава - говори о националном и политичком јединству.

Ђокић је, пред почетак пријема у Дому војске, рекао да Република Српска чврсто остаје на позицији принципа на којим су засновани и она и њен Устав давне 1992. године.

Он је указао да је веома важно да ово обиљежавање у организацији Представништва Републике Српске има континуитет, те подсјетио да је ово 10. обиљежавање у престоници Србије.

Ђокић је подсјетио да се чин проглашавања Устава од српског народа у БиХ догодио када су два друга народа у БиХ најавила и донијела одлуку да ће 1. марта 1992. организовати референдум о независности БиХ, односно о изласку БиХ из тадашње Југославије.

"Српски народ није имао избора и његови легитимни политички представници, који су били изабрани у Скупштини тада БиХ, једино што су могли да ураде је да прогласе Републику Српску у БиХ и њен најважнији правно политички акт - Устав, на основу којег ће бити организована Република Српска и српски народ у БиХ", навео је Ђокић.

Ђокић је рекао да је одмах након тога услиједила ескалација односа у БиХ, који се више нису могли стабилизовати.

"И зато су одговорна друга два народа који су својим одлукама једнострано погазила принцип конститутивности у БиХ и наставила од тог 1. марта 1992. године па све до данас да угрожавају принцип конститутивности и Републику Српску. Они су готово четири године вршили агресију на простор на којем је заснована Српска у БиХ и нису успјели да је у својим агресорским амбицијама униште и покоре", истакао је Ђокић.

У Београду ће вечерас, у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије, бити одржан традиционални пријем поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 32 године од доношења њеног Устава.

Конституисање Републике Српске и доношење Устава Српске 1992. године у миру јесте највећа побједа српског народа деведесетих година 20 вјека у БиХ, којом је извојевана слобода српском народу и створени правно-политички услови за функционисање Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана