Ђокић: Вриједност енергетских пројеката по основу концесионих уговора 4,6 милијарди КМ

Г.С.
Ђокић: Вриједност енергетских пројеката по основу концесионих уговора 4,6 милијарди КМ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да тренутна вриједност свих енергетских пројеката у Српској по основу концесионих уговора закључених у посљедње три године износи око 4,6 милијарди КМ.

- Ако не буде сметње у реализацији пројеката, очекујемо да би сви енергетски објекти на подручју Републике Српске требало да буду завршени у наредних четири до пет година - рекао је Ђокић за Срну.

Према његовим ријечима, на подручју Републике Српске до сада је изграђено око 650 малих соларних електрана укупно инсталисане снаге око 110 мегавата, што је значајан вид енергетске подршке коју пружају мала соларна постројења.

Он је рекао да су у току активности на изградњи оваквих постројења и у другим подручјима у Републици Српској, али и на већ постојећим уз проширење капацитета.

Ђокић је истакао да је у области енергетике и рударства реализовано више различитих пројеката, указујући на хидроелектране чија је изградња у току.

- На подручју општине Невесиње се гради ХЕ Дабар инсталисане снаге 159 мегавата, граде се три хидроелектране на ријеци Бистрици, а при крају је изградња ХЕ Улог чији је инвеститор ЕФТ компанија - навео је Ђокић.

Он подсјетио да је ова компанија изградила и соларну електрану инсталисане снаге 60 мегавата у општини Билећа, која је пуштена у рад.

- Наставили смо активности на реализацији пројекта ХЕ Мрсово инсталисане снаге 37 мегавата. Изведени су сви припремни и окончани радови на ХЕ Бук Бијела и предстоји друга фаза изградње овог пројекта заједно са Електропривредом Србије - истакао је Ђокић.

Ђокић је рекао да се ради вјетроелектрана "Гребак" код Невесиња, а додијељене су концесије за више од 1.100 мегавата инсталисане снаге за више соларних електрана на подручју Херцеговине и сарајевско-романијског платоа.

Он је рекао да су неки од ових пројеката у фази припреме документације за грађевинску дозволу, неки су добили грађевинске дозволе, док су неки већ почели са реализацијом.

Ђокић је навео да је додијељена концесија за соларну електрану на подручју општине Крупа на Уни.

Према његовим ријечима, у области рударства додијељено је више концесионих уговора за отварање рударских објеката који се баве експлоатацијом камених агрегата и угља.

- У прошлој години кроз све активности у сектору енергетике, електроенергетике и рударства обезбиједили смо приход у буџет Републике Српске 126,8 милиона КМ - истакао је Ђокић.

Ђокић је закључио да ово показује одговоран однос Владе Републике Српске и ресорног министарства у погледу управљања јавним интересом са циљем општег напретка и раста Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана