Ђокић: Велики потенцијал у обновљеним изворима енергије

СРНА
Ђокић: Велики потенцијал у обновљеним изворима енергије

Република Српска има велике потенцијале у обновљивим изворима енергије и у том смислу је испред неких других земаља, те је неопходно уложити напоре и стварати техничке услове за њихово кориштење, рекао је Срни министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Ђокић, који данас у албанском граду Тепелена присуствује састанку министарског савјета Енергетске заједнице, истакао је да је потребно радити на даљем развоју енергетске инфраструктуре која укључује преносну мрежу, а важан њен дио је и гасификација и употреба гаса у будућности.

Он је напоменуо да Република Српска врло одговорно предузима активности и све више прелази на производњу енергије из обновљивих извора.

"Наравно, у наредном периоду ће бити повећана и потрошња те енергије и то је важан искорак који смо направили", рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да су у току и друге активности, те подсјетио на значајне инвестиције које су договорене у овој области.

"Имамо само у хидроелектранама више од 300 мегавата уговорених инвестиција, у области соларне енергије 927, а у области вјетра 150. То је велики корак који је начинила Српска и нећемо стати на томе", нагласио је Ђокић.

Он је рекао да је на данашњем састанку најважнија тема декарбонизација простора земаља које припадају асоцијацији Енергетске заједнице, те да су представљене реализоване активности и планови за наредни период када је ријеч о енергетском тржишту и ефикасном преласку на обновљиве изворе.

Он је констатовао да је Република Српска у благој предности у односу на друге земље у погледу обавеза које су преузете када је ријеч о усаглашавању закона и других аката потребних за успостављање јаче регионалне сарадње у оквиру Енергетске заједнице.

"Република Српска је и у великом инвестиционом циклусу у погледу производње зелене енергије и дугорочног смањења производње електричне енергије из угља. Тиме ћемо сигурно за неколико година бити у прилици да можемо рећи да смо остварили планирани циљ", рекао је Ђокић.

Ђокић у Албанији борави на позив албанског министра инфраструктуре и енергетике Белинде Балуку која је и потпредсједник Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана