Ђокић: Већи дио планете је на страни Срба

Срна
Ђокић: Већи дио планете је на страни Срба

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је Срни да је гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН показало да је већи дио планете на страни Срба.

Он је истакао да је срамна резолуција о Сребреници одбачена од већине држава у свијету, а истовремено је то и пораз Њемачке политике која је хтјела на тај начин да замаскира ужасне злочине које је починила над српским, руским и бројним другим народима, посебно у периоду Другог свјетског рата.

Ђокић је истакао да је гласање у УН истовремено и велика побједа коју су остварили Србија, Република Српска и сав српски народ.

"Утолико што смо добили разумијевање већег дијела свијета. Дакле, не само држава него по укупном обиму становништва далеко већи дио планете је на страни Срба, Републике Српске и Србије", навео је Ђокић.

Он је навео да је у резолуција тежак ударац који је планиран према УН, а на тај начин и према међународном поретку који, како је рекао, очито смета данас великим силама као што су Њемачка, Америка и остале државе које на овај начин, компромитујући Генералну скупштину УН, желе да наставе компромитовати те институције у међународном праву.

"Вјероватно имају скривене намјере да у неком будућем времену потпуно редефинишу међународне односе и да легализују употребу силе и насиља, коме врло често прибјегавају рјешавањем међународних спорова или неких других отворених међународних питања", истакао је Ђокић.

Он сматра да ће усвајање резолуције само погоршати политичке и укупне односе у БиХ, а неће помоћи.

"То значи да су и даље на сцени снаге које желе да БиХ вуку уназад и које желе да одрже у стању конфликта три народа у БиХ. Јер тридесет година послије рата нам није требала таква политичка акција међународне заједнице која најдиректније удара на стабилност, на успостављени мир, али прије свега на створену стабилност коју смо изградили у претходних 30 година", нагласио је Ђокић.

Он је истакао да Република Српска треба и даље да остане фактор мира и стабилности и да чини оне напоре које може да учини као Република коју је основао српски народ, а који је у својој историји увијек био на страни праведне борбе.

"Успијевао је да буде на страни побједника у тој праведној борби. Поносан сам као припадник српског народа на све оно што је обиљежило историју српског народа у борби за стварање праведног свијета, праведнијих односа у свијету. А то што су некада неки појединци у српском народу, чинили лоша дјела, они су за та дјела одговарали и увијек треба да одговарају", рекао је Ђокић.

Он је навео да исто тако за недјела према српском народу и за злочине који су починили треба да одговарају други.

"Очито свијет жели са овом резолуцијом, или оне државе које су жељеле да подрже ту резолуцију већински у УН, да девалвирају сав тај историјски ход српског народа и да га покушају понизити", рекао је Ђокић.

Он је навео да те државе нису успјеле у тој жељи, додајући да је захвалан огромном напору који је учинио предсједник Србије Александар Вучић а који је водио тешку борбу да придобије велики број држава на страну Срба, Републике Српске и Србије.

"Исто тако, огроман допринос су дали други важни носиоци политичког живота Републике Српске, /српски члан Предсједништва БиХ Жељка/ Цвијановић и /предсједник Републике Српске Милорад/ Додик, па и сви ми који смо на разне начине дјеловали у овом периоду да спријечимо да Генерална скупштина већином донесе тако срамну резолуцију", рекао је Ђокић.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана