Ђокић: Уставни суд није законодавац, покренуто питање редефинисања односа

ГС
Ђокић: Уставни суд није законодавац, покренуто питање редефинисања односа

ДОБОЈ - Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић изјавио је да крњи Уставни суд БиХ није и не може бити законодавац и да је због посљедњих покушаја да то буде покренуто питање редефинисања међусобних односа унутар БиХ.

Ђокић је рекао Срни да на постојећим основама тешко да се може даље осигурати она неопходна стабилност за друштво да се може наставити нормално и несметано развијати и функционисати.

"Уставни суд БиХ покушава да буде уставотворни орган и законодавац, што није и не може бити, и из тог разлога у Републици Српској постоји велико разочарење и незадовољство у БиХ", појаснио је Ђокић.

Он каже да није изненађен таквим ставом крњег Уставног суда БиХ у којем нема двојице српских судија, а сада имају и једног Хрвата мање.

Ђокић је рекао да у свакој држави Уставни суд треба да је врхунски правни ауторитет који неће дозволити да буде под било чијим или било којим политичким утицајем или дејством, али да то, нажалост, није случај и у БиХ.

"Овај Уставни суд са својом структуром судија је под великим политичким утицајем, највише бошњачких политичких представника и међународне заједнице која овдје има своје механизме дјеловања који се преносе на Уставни суд", изјавио је Ђокић.

Ђокић је навео да ово није први пут да Уставни суд доноси некоректне и неправичне одлуке које само погоршавају укупне прилике у БиХ и који ће дугорочно доприносити нестабилности и погоршању односа и јачању идеја да нема повјерења у институције БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ у оваквим околностима и са таквим институцијама реално нема перспективу да одговори реалним потребама њених грађана.

"Из тог разлога Република Српска већ више од двије деценије упозорава на један непринципијелан однос, како међународних институција, тако сада и Уставног суда БиХ према Српској", навео је Ђокић.

Уставни суд БиХ донио одлуку у којој тврди да је питање имовине "у искључивој надлежности БиХ".

Такође је донесена одлука о промјени правила Уставног суда којим се продужује мандат судија док новоизабрани не преузме дужност.

Такође, привремено је обуставио примјену одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Српске на Јахорина јавним надметањем - лицитацијом, а донио одлуку којом је омогућено продужење мандата судије док новоизабрани не преузме дужност. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана