Ђокић: У најави нове инвестиције у РиТЕ Станари

Срна
Ђокић: У најави нове инвестиције у РиТЕ Станари

БАЊАЛУКА - Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ Станари један су од најзначајнијих енергетских субјеката у земљи који доприносе развоју и стабилности енергетског система и општем привредном расту Српске, истакао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић након састанка са директором овог привредног друштва Савом Мирковићем, те најавио нове инвестиције.

"Оно што је јако важно је да су они спремни да развијају нове пројекте у Српској када се створе одређени услови, укључујући и додатно законско уређење за нови подстицај енергетском развоју. То је, прије свега, изградња соларне електране у комплексу постојеће електране, што је од велике важности за њих као систем, али и за Републику Српску", истакао је Ђокић након састанка којем је присуствовао и предсједник Скупштине општине Станари Денис Стевановић.

Директор РиТЕ Станари Саво Мирковић указао је на чињеницу да је отворен конкурс за тренутно дефицитарна занимања, уз постојећих 1.150 радника, саопштено је из ресорног министарства.

"Тренутно имамо око два милиона тона откривеног угља и отварамо нови површински коп од око 600 хектара који ће нас коштати више од 50 милиона евра. Он ће нам дати угаљ од 2028. године", рекао је Мирковић.

Истакао је да је ова термоелектрана најмлађа, али и најздравија термоелектрана у региону, која ће од идуће године имати прве киловате из соларних електрана.

Током састанка су разматране кључне теме везане за текуће пословање, пословне планове за будући период, развој овог енергетског објекта, као и енергетског сектора у Републици Српској и регији.

ТЕ Станари је први велики енергетски објекат који је изграђен на овим просторима у протеклих двадесет и више година. Изградњу по систему "кључ у руке" реализовала је кинеска компанија "Донфанг електрик корпорејшн" /Донфанг Елецтриц Цорпоратион/.

Термоелектрана је у комерцијалном раду од 2016. године, а у пројекат изградње, проширење и изградње рудника уложено је више од 550 милиона евра.

Од почетка рада до данас су у буџет уплатили око 43 милиона КМ концесионе накнаде, а 95 одсто тих средстава је припало општини Станари, која на годишњем нивоу у свој буџет прими око девет милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана