Ђокић у Мађарској: Посебно важна сарадња у области енергетике и индустријског развоја

Срна
Ђокић у Мађарској: Посебно важна сарадња у области енергетике и индустријског развоја

БУДИМПЕШТА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је на састанцима које је данас у Будимпешти имао са мађарским министрима потврђена спремност да се настави успјешна сарадња Мађарске и Српске, нарочито у областима енергетике и индустријског развоја.

Ђокић је рекао Срни да је на састанку са министром технологије и индустрије Ласлом Палковићем констатовано да постоји могућност ширења сарадње, те лоцирана подручја на којима би се она могла одвијати.

"То је прије свега улагање у нове технологије и у област енергетике.

Мађарска се у том смислу убрзано припрема за нови технолошки развој у области енергетике, посебно у развоју производње и употребе хидрогена", прецизирао је Ђокић.

Он је навео да Мађарска планира да гради нову нуклеарну централу, те да истовремено жели да сарађује на производњи енергије из обновљивих извора, као што су вјетар и сунце. "Министар Палковић изразио је спремност да у новембру посјети Српску, те да потпишемо споразум о сарадњи између два министарства у дијелу заједничких пројеката у области енергетике.

То ће бити нове инвестиције које ће се одвијати у Српској, али и у другом смјеру дјеловање у сектору енергетике, од којег ће директну корист имати Мађарска", најавио је Ђокић. Он је навео да је било ријечи и о питањима у вези са трговином електричном енергијом, која су веома значајна за обје стране.

Ђокић је рекао да је са делегацијом Министарства спољних послова и трговине Мађарске, коју је предводио државни секретар за енергетску безбједност Петер Стараи разговарано о сарадњи двије земље, њеном значају.

"Наглашено је колико је Мађарска оријентисана да досљедно поштује Дејтонски мировни споразум, дајући значај међународном праву, да поштује аутономију Српске у оквиру БиХ, те жели да трајно развијају добре односе и са Српском и БиХ", истакао је Ђокић.

Ђокић је навео да је истакнут значај сарадње коју су успоставили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан, те да је оцијењено да је то снажна подлога за даљи развој контаката у различитим областима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана