Ђокић: Свако дјеловање биће усмјерено на заштиту уставом утврђеног поретка БиХ

Срна
Ђокић: Свако дјеловање биће усмјерено на заштиту уставом утврђеног поретка БиХ

БАЊАЛУКА - Свако дјеловање представника власти Републике Српске бити усмјерено на заштиту уставом утврђеног поретка БиХ, који произилази из Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума, па тако и када је ријеч о доношењу изборног закона Републике Српске, рекао је предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић.

-Сматрамо да је то најбољи начин да се на овим просторима обезбиједе трајни стабилност и мир, а не да БиХ живи на принципима жеља оних који имају скривене намјере које су штетне по све људе у БиХ - рекао је Ђокић на конференцији за новинаре у Бањалуци након радно-консултативног састанка предсједника Српске Милорада Додика са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Српске.

Он је поновио да је Српска спремна да институционално дјелује у заштити својих изворних овлаштења и права, те се нада да ће сви разумјети и подржати уставно и законито дјеловање Српске.

Напомиње да је у протеклим деценијама било доста дерогирања институција и принципа на којима је заснован институционални живот у БиХ.

-Некада, у најбољој намјери смо и сами давали сагласност на те активности, али пуно тога је производ наметања од високог представника и Уставног суда БиХ - истакао је Ђокић.

Истакао еј да су одлуке, и у вријеме када су високи представници били легални, излазиле изван оквира кључних принципа на којима почивају Дејтонски споразум и Устав БиХ.

-Видјело се да је та пракса веома погрешна и да је произвела узнемиравања половине територије БиХ на којој је заснована Република Српска - рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана