Ђокић: Сва питања у БиХ рјешавати дијалогом, у складу са Дејтоном

Срна
Ђокић: Сва питања у БиХ рјешавати дијалогом, у складу са Дејтоном

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић рекао је да се сва активност у БиХ у наредном периоду треба одвијати у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ јер се сва питања у БиХ требају рјешавати дијалогом, без уплитања са стране.

-Политика Републике Српске не би требала излазити изван оквира Уставом и Дејтонским споразумом дефинисаних улога и надлежности. СП ће на томе трајно инсистирати јер сматрамо да је то најважнији предуслов стабилности у БиХ - рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци, након сједнице Главног одбора СП-а.

Ђокић је рекао да Главни одбор СП-а осуђује све покушаје да Републику Српску представе као деструктиван фактор живота они који су више пута иницирали различите активности којима су жељели онеспособити Републику Српску и њене институционалне капацитете, отргнути њене надлежности и пренијети на ниво БиХ.

-Република Српска и њене институције су одлучно реаговале и СП подржава рад институција Српске у том правцу - истакао је Ђокић.

Он је рекао да Главни одбор осуђује намјере које су постојале у претходном времену када је овдје постојао легално изабрани високи представник да креира друштвени и политички живот у БиХ, као и настојања да се улога високог представника претвара у управитеља над БиХ.

-Посебно осуђујемо активности Кристијана Шмита којег Српска не признаје за високог представника јер је нелегалан и нема мандат Савјета безбједности УН - истакао је лидер СП-а.

Говорећи о покушајима доношења изборног закона на нивоу БиХ, Ђокић је рекао да се таквим законским рјешењем покушава још више девалвирати вриједност Републике Српске, да јој се одузму надлежности и изборни процес претвара у манипулативан сет мјера.

-Уколико би неко покушао да у наредном периоду такав закон октроише, спремни смо да дјелујемо тако да Република Српска донесе свој изборни закон и да се на тај начин заштити интегритет Српске у изборном процесу - указао је Ђокић.

Он је рекао да је СП спремна да стане у одбрану става Српске да се Уставни суд БиХ мора реформисати у складу са Уставом и Дејтонским споразумом и да стране судије изађу из тог суда.

-У Уставном суду БиХ тренутно нема представника српског народа. То више није легитиман суд и не би требало да приступа доношењу било ког акта без судија из Српске које би бирао парламент Републике Српске - појаснио је Ђокић.

Он је рекао да Главни одбор странке даје пуну подршку обиљежавању 9. јануара – Дана Републике Српске.

-Жалим што тај дан смета некоме у БиХ. Ми не споримо празнике које су изабрали Хрвати и Бошњаци у ФБиХ. Нема разлога да спречавају Републику Српску да има свој дан, јер постоји љубав у српском народу према Републуци Српској и њеном рођендану - истакао је Ђокић.

Он је рекао да Главни одбор СП-а подржава планиране активности Владе Републике Српске у погледу привреде у 2024. години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана