Ђокић: Српски народ захваљујући Војсци и Полицији Републике Српске данас има државу

ГС
Ђокић: Српски народ захваљујући Војсци и Полицији Републике Српске данас има државу

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић честитао је Дан бораца и Првог српског устанка, уз поруку да се на данашњи дан са посебним пијететом одаје почаст борцима Војске Републике Српске и свима који су уградили животе у темеље Републике Српске.

Ђокић је истакао да се не смије заборавити да српски народ, захваљујући, прије свега, храбрости и стрпљењу припадника Војске и Полиције Републике Српске, данас има своју државу на овом простору.

"Треба да се сјећамо, али и да будемо поносни и да се дубоко поклонимо погинулима. То су 23.752 борца, али и сви остали који су преживјели ратну голготу за отаџбину", истакао је Ђокић у честитки упућеној Борачкој организацији и свим борцима Војске Српске.

Он је свим Србима честитао и Дан почетка Првог српског устанка, подигнутог 1804. године у Орашцу, истичући да овај датум представља прекретницу и почетак српске борбе за ослобођење и рађање српске модерне државе у 19. вијеку, саопштено је из СП-а.

"Србија данас, као што је то радила и у 19. вијеку, бије битку за очување своје територије и суверености. Услови и начин борбе су, свакако, другачији. Оно што ми у Републици Српској можемо да урадимо је да државном руководству и свим грађанима Србије будемо снажна подршка и ослонац. То је најмање што можемо да учинимо за наш народ с друге стране Дрине. Срећан Дан државности, Србијо", поручио је Ђокић.

У Вишеграду ће данас бити обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, у којем су погинула 23.752 борца, као и 220 година од подизања Првог српског устанка.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата је имала 210.000 мобилисаних бораца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана