Ђокић: Српска носи свој дио одговорности у домену енергетике

Срна
Ђокић: Српска носи свој дио одговорности у домену енергетике

БАЊАЛУКА - Министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић истакао је у Бањалуци на јавној расправи о документу "Интегрисани енергетски и климатски план БиХ до 2030. године" да Српска носи свој дио врло значајне одговорности за спровођење међународних обавеза, нарочито имајући у виду уставом јасно дефинисану надлежност у домену енергетике.

Из Министарства је саопштено да је у јавној расправи, првој у низу, учествовало више од 60 представника надлежних министарстава у Влади Републике Српске, релевантних институција и предузећа.

Ђокић је у обраћању присутнима рекао да је Енергетска заједница у јануару 2018. године усвојила препоруке за израду интегрисаних енергетских и климатских планова од стране њених уговорних страна, која за крајњи циљ има праћење политика ЕУ у дијелу постизања потпуне декарбонизације, односно карбонске неутралности, до 2050. године.

"То је пројекција ЕУ која је садржана и у овом документу и мислим да ћемо досљедно моћи да радимо на њеној реализацији", рекао је Ђокић.

Он каже да се на нивоу БиХ и ентитета у протеклом периоду интензивно радило на изради тог документа, чиме је показан висок ниво одговорности према обавезама које проистичу из међународних докумената као што су Париски споразум и Софијска декларација, чији је потписник и БиХ.

Ђокић је рекао да је Влада Републике Српске раније усвојила основне принципе којим је дефинисала начин рада на изради енергетског и климатског плана БиХ и Републике Српске и дала је могућност за спровођење тих активности.

"Република Српска носи свој дио врло значајне одговорности за спровођење међународних обавеза, нарочито имајући у виду уставом јасно дефинисану надлежност у домену енергетике. Највећи дио тих обавеза спроводи се управо кроз законодавство на нивоу ентитета и у наредном периоду ћемо организовати јавне расправе и о енергетском и климатском плану Републике Српске као посебном документу", рекао је Ђокић.

"Интегрисани енергетски и климатски план БиХ" садржи енергетске и климатске планове ентитета а у том документу посебно је приказана позиција Републике Српске у датој области и усаглашена су оквирна стратешка опређељења на нивоу БиХ.

Процес израде документа "Интегрисани енергетски и климатски план БиХ до 2030. године" води Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара заједно са ентитетским министарствима надлежним за енергетику и екологију, као и Владом Брчко дистрикта.

У наредном периоду биће организоване и друге јавне расправе о овом документу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана