Ђокић: Српска ће се успјешно суочити са свим изазовима у области енергетике

Г.С.
Ђокић: Српска ће се успјешно суочити са свим изазовима у области енергетике

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Петар Ђокић учествовао је данас у Бањалуци на првом панелу Бањалука енергетског форума, који се бавио стратегијом развоја енергетике и изазовима са којима се Република Српска сусреће на путу праћења актуелних трендова у тој области.

Ђокић је том приликом рекао да је Република Српска посвећена енергетској транзицији, која се дешава већ дужи временски период.

Истакао је да се посљедњих пар година у свијету дешавају бурне промјене у сектору енергетике, као и да је свакој држави важно да осигура енергетску безбједност и стабилност за привреду и становништво.

Према његовим ријечима, кључни циљ наше стратегије енергетике је осигурање потпуне енергетске безбједности и независности и максималне ефикасности у погледу производње и преноса електричне енергије.

- Наша стратегија енергетике отвара могућност нових инвестиција и тај смо процес увелико почели. То нас је довело у позицију да, у поређењу са државама региона, будемо лидер у овом дијелу Европе у погледу развоја нових енергетских капацитета - рекао је Ђокић додавши да ће већина планираних и започетих пројеката сигурно бити завршена у предвиђеним роковима.

Како он наводи, то ће осигурати довољно енергије за домаћи конзум, а остваривати и одређене тржишне вишкове, који ће обезбиједити додатне приходе и дати могућност да искористимо природне погодности, као и техничко-технолошке ресурсе које имамо.

- Прије свега, ту мислим на нашу Електропривреду - нагласио је министар Ђокић.

Како је рекао, свједоци смо врло брзих промјена у сектору енергије, нарочито имајући у виду тржиште електричне енергије.

- Свакако да Стратегија која је донесена прије пет година није могла да предвиди и обухвати све што се у међувремену догодило, као што не може да се очекује да иста задовољи у погледу наредног периода. У оваквим околностима пет година у динамичном сектору, као што је сектор производње и трговине електричном енергијом, је ипак дугачак период. Зелена агенда за западни Балкан, убрзани захтјеви за декарбонизацију, сукоб у Украјини и енергетска криза, све се то десило у међувремену - рекао је министар.

Подсјетио је да је у току израда Енергетског и климатског плана Републике Српске и БиХ, који ће актуелизирати све промјене.

- План за енергију и климу односи се на стратегију земље за остваривање циљева у вези с климом и енергијом постављеним од стране Европске уније. План описује напоре земље у смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште, повећању удјела обновљивих извора енергије и побољшању енергетске ефикасности, чему смо максимално посвећени. Потпуно сам увјерен да ће Република Српска одговорити свим текућим и долазећим изазовима на адекватан начин - нагласио је Ђокић.

Говорећи о цијени електричне енергије, Ђокић је истакао да је цијена струје за привреду и домаћинства у Републици Српској остаје најнижа у региону и да је тако било и у току енергетске кризе изазване ратом у Украјини, у којој су привреда и становништво Републике Српске били изузети од великих поскупљења.

Рекао је да ће Влада, као и до сада, својим активностима у оквиру онога што је дозвољено, без утицаја на слободу трговине и слободно тржиште енергије, доприносити развоју привреде кроз одређене мјере, прије свега развојног карактера, које ће обезбједити довољне количине енергије и подстаћи тржишну конкуренцију у овој области.

- У свему томе је најбитније очувати стабилност и независност електроенергетског система и наше произвођаче, који су стуб развоја наше Републике. То, прије свега, подразумијева, очување услова за стабилно пословање наше Електропривреде као највећег гаранта сигурности у производњи и снабдијевању електричном енергијом - закључио је министар Ђокић.

Конференцију је организовала Унија послодаваца Републике Српске у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана