Ђокић: Русија и Српска се боре за поштовање међународног права

ГС
Ђокић: Русија и Српска се боре за поштовање међународног права

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је поносан на признање које му је вечерас додјељено у Београду за заслуге у јачању пријатељства и сарадње Српске и Русије, јер, како је навео, долази из Руске Федерације која се бори за праведнији свијет и поштовање међународног права, као што то чини Српска унутар БиХ.

Ђокић је након пријема у Руском дому поводом руског државног празника - Дана народног јединства, рекао да је поносан што је неко препознао његов лични рад, а прије свега активности које проводе Република Српска и њена Влада.

Он је истакао да Република Српска и Руска Федерација имају јако развијену и садржајну сарадњу, да Српска настоји да она буде још боља и свестранија, те да је увјерен да ће таква и бити.

"То још једном потврђује дубоке везу између српског и руског народа и нашу опредијељеност да будемо уз Русију у свакој ситуацији у којој се та земља нађе, као што је Русија била са нама у нашим тешким ситуацијама", рекао је Ђокић новинарима.

Он је нагласио да руски државни празник - Дан народног јединства доживљава као празник око кога се окупљају сви који вјерују у Русију, који теже јединству са њом у свему у чему се то јединство може потврдити.

"Република Српска веома цијени праведну борбу руске државе и народа и предсједника Владимира Путина. Свјесни смо колико Русија данас улаже напора да ствара праведан свијет, да се бори за правду и праведнији међународне и друштвене односе на планети", рекао је Ђокић.

Он је указао да само велике државе могу да преузму на себе тако велику одговорност да се боре за праведни свијет.

"И Република Српска тежи успостављању праведних односа у БиХ и зато ми изузетно цијенимо напоре које чини Русија, која предводи већи дио свијета у тој праведној борби коју ми подржавамо", рекао је Ђокић.

Он је указао да Русија за ту праведну борбу има пуно основа, права и обавеза.

"Русија је сила побједница Другог свјетског рата и заједно са својим савезницима је створила међународни поредак и има обавезу да га штити. Они који напуштају међународни поредак вјероватно у овом часу нису свјесни посљедица својих политика, а Русија је та која штити право и правду", закључио је Ђокић.

Министар Ђокић добитник је Почасног знака за заслуге у јачању пријатељства, сарадње и међусобног разумијевања између Републике Српске и Русије.

Осим Ђокића, добитници Почасног знака из Републике Српске су и министар просвјете и културе Жељка Стојичић, ванредни професор Универзитета у Источном Сарајеву Срђан Перишић, декан Факултета безбједности у Бањалуци Предраг Ћеранић и професор Универзитета у Бањалуци Олег Солдат.

Међу добитницима признања је и српски адвокат Горан Петронијевић.

Руси обиљежавају Дан народног јединства 4. новембра. Иако је званичан статус овом празнику дат 2005. године, овај датум има дубоке историјске коријене.

Цар Алексеј Михајлович је 22. октобар 1649. године (4. новембар по Грегоријанском календару) прогласио за државни празник – Дан иконе Богородице Казанске у знак сјећања на ослобођење Русије и њене пријестонице од страних освајача 1612. године.

Дан народног јединства данас симболизује идеју националне слоге и јединства. Поводом овог празника у руским центрима за науку и културу широм свијета се традиционално одржавају сусрети руских сународника, изложбе, пројекције филмова, фестивали народне културе и остали пригодни програми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана