Ђокић потписао споразум о сарадњи у обновљивој енергији са кинеским компанијама

ГС
Ђокић потписао споразум о сарадњи у обновљивој енергији са кинеским компанијама

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Петар Ђокић, у име Владе Републике Српске, потписао је данас у Бањалуци Споразум о стратешкој сарадњи у области обновљивих извора енергије са кинеским компанијама Zhongbo Group и China Power.

Кинеске компаније су потписивањем споразума изразиле интерес за истраживање потенцијала вјетра и сунца на погодним локацијама у Републици Српској и за изградњу нових производних капацитета.
 
Први пројекат који је предложен у оквиру стратешке сарадње је изградња вјетроелектране чија ће коначна инсталисана снага бити утврђена након додатних анализа и израде студије економске оправданости.
 
Влада Републике Српске је предметним споразумом изразила спремност да, у складу са важећим прописима Републике Српске, пружи подршку инвеститору у реализацији намјера предвиђених овим документом.
 
Zhongbo Group има вишедеценијско искуство у изградњи постројења која користе обновљиве изворе енергије, производњи грађевинских дијелова, изградњи путева и брзих пруга, изградњи складишта у лукама и царинама, као и међународној трговини, а China Power je њихова компанија која је основана за потребе реализације пројеката ван граница Кине. 

До сада су по систему „кључ у руке“ изградиле око 10 гигавата соларних постројења укупне вриједности око 3,3 милијарде евра.
 
Изразили су спремност за сарадњу са домаћим компанијама и у другим областима привреде.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, чијим посредством је и организована посјета кинеске делегације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана