Ђокић: Постигнут споразумм РиТЕ „Угљевик“ ће безбједно да ради

СРНА
Ђокић: Постигнут споразумм РиТЕ „Угљевик“ ће безбједно да ради

УГЉЕВИК - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да рад Рудника и термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" није угрожен, нити може бити, као и да ће Влада радити на томе да створи услове да ово предузеће несметано ради до краја свог животног вијека.

Ђокић је рекао да је данас на састанку у РиТЕ "Угљевик" постигнут споразум према којем ће Влада Српске са највећом пажњом разматрати захтјеве Штрајкачког одбора, као и управа овог и Матичног предузећа.

"Најважнији дио тог споразума јесте да разумијемо захтјеве Синдиката РиТЕ, односно Штрајкачког одбора, а важна је и чињеница која стоји у споразуму да ће Влада Српске са највећом пажњом разматрати захтјеве Штрајкачког одбора, као и управа овог и Матичног предузећа. Влада ће, заједно са свима, радити на томе да створи услове РиТе `Угљевик` несметано ради до краја свог животног вијека", нагласио је Ђокић.

Он је додао да је то највећи фактор сигурности за запослене у РиТе "Угљевик", а сва остала питања, о којима је данас разговарано и која су интересовала Синдикат, такође ће бити пажљиво разматрана, анализирана и имаће свој одговор.

На састанку у Угљевику учествовали су представници Управе РиТЕ "Угљевик", представници Синдикалне организације, као и матичног предузећа "Електропривреда Републике Српске", те угљевичке општине и Скупштине општине.

Ђокић је нагласио да рад РиТе "Угљевик" није угрожен и не може ни бити.

"Имамо несметане површине на којима ће се вршити експлоатација угља за рад ове електране, најмање 20 милиона тона у овом тренутку, можемо говорити да имамо резерве које су доступне, а на којима ће се вршити екплоаатација. Равијаћемо се и у другом дијелу рударског басена, гдје се створе услови за развој и производњу угља", рекао је Ђокић новинарима.

Он је навео да потпуно разумије синдикалну активност и синдикалну борбу, увијек усмјерену ка заштити права радника и да је данас реаговао поштујући ту чињеницу.

Ђокић је навео да је својевремено предложио и Влади Републике Српске и да је данас одржан састанак у овом формату.

"Наравно да је постојала и још постоји забринутост код раднике и запослених у РиТЕ `Угљевик` у вези са питањем каква је будућност и перспектива даљег рада и развоја РиТе, што смо са највећом могућом пажњом објаснили данас на састанку, као и оном који је претходио у Бањалуци. Споразум смо постигли, сви ми учесници овог састанка, који су релевантни да по овом питању могу даље дјеловати", рекао је Ђокић.

Он је додао да је споразум кратак, али врло јасан.

"Увјерен сам да смо данашњим састанком постигли квалитетно разумијевање свих заинтересованих за ову тему, свих који су се окупили на овом састанку. Захваљујем на разумијевању, а за мене је ово врло значајан резултат нашег заједничког рада и дијалога", рекао је Ђокић.

Он је захвалио свима и Управи предузећа за њене напоре у посљедњих годину и по, истичући да је то једини исправан пут за рад и будуће вријеме.

"Успоставили смо данас и повјерење са Синдикатом и очекујем да ћемо наставти тако да радимо", додао је Ђокић.

Директор РиТе "Угљевик" Дико Цвијетиновић рекао је да споразум који су данас потписали свима оставља довољно времена да се могу наћи рјешења за све проблеме које је изнио Штрајкачки одбор.

"Вјерујем да ћемо, уз подршку Владе Српске и министра Ђокића, те `Електропривреде`, наћи адекватна рјешења", рекао је Цвијетиновић и додао да је убијеђен да ће уз њихову подршку успјешно бити настављен рад на развоју РиТЕ.

Предсједник Синдиката РиТЕ "Угљевик" Бобан Беновић рекао је да су на данашњем састанку наишли на разумијевање за своје захтјеве, те да ће у наредних око 60 дана имати адекватне одговоре.

"Синдикални одбор данас је једногласно реаговао, схвативши сву проблематику везану за даље дјеловање, а имали смо и разумијевање и стрпљење, што очекујем и од наших радника који су данашњу активност подржали у великом броју, а и те како су забринути за своју и егзистенцију својих пододица", рекао је Беновић.

Он је навео да су добијена обећања и од ресорног министарства и Управе Матичног предузећа да ће све ићи у добром смјеру, те да ће се изнаћи рјешења у вези са штрајкачким захтјевима.

"Што се штрајка тиче, одлука о штрајку остаје на снази до реализације наших захтјева", рекао је Беновић.

Одговарајући на питање новинара, Беновић је рекао да у понедјељак, 18. марта, неће бити најављеног почетка штрајка јер ће најприје чланство упознати о данашњим договорима, а потом ће, у наредних 60 дана, у зависности од договора са чланством, ступити у штрајк док захтјеви у потпуности не буду испуњени.

Чланови синдикалне организације РиТЕ "Угљевик" 20. фебруара одржали су пред управном зградом предузећа штрајк упозорења како би указали на проблем у вези са концесијом и обезбјеђивањем неопходне количине угља.

Почетком марта Синдикална организација Рудника и Термоелектране РиТЕ "Угљевик" донијела је одлуку о ступању у штрајк од 18. марта до испуњења њихових захтјева. /крај/зс/аб/фото/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана