Ђокић: Почиње плаћање накнада од Билећког језера општини Никшић

Срна
Ђокић: Почиње плаћање накнада од Билећког језера општини Никшић

ТРЕБИЊ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је на састанку у Требињу са представницима Црне Горе договорено да ће се у овој години извршити обрачун накнада општини Никшић за потопљено земљиште од Билећког језера које се односи на подручје те општине.

"Обвезник плаћања су `Хидроелектране на Требишњици`", рекао је Ђокић након састанка у Требињу са црногорским министром енергетике и рударства Сашом Мујовићем и руководствима електропривреда Српске и Црне Горе.

Ђокић је истакао да је на тај начин ријешено дуго година отворено питање о дефинисању накнаде за потопљено земљиште за подручје општине Никшић.

"Вратили смо се на позиције које су постојале у неком ранијем периоду када је та накнада била уредно плаћена у корист општина Билећа, Требиње и Никшић", рекао је Ђокић и додао да ће се послије наставити са плаћањем тих накнада.

Он је навео да је ово изузетно важна порука о спремности за рјешавање питања између Српске и Црне Горе и у региону.

Ђокић је рекао да је на састанку у "Електропривреди Републике Српске" данас договорено и оснивање новог заједничког радног тијела које ће брзо профункционисати, а у коме ће стручњаци из те области радити на унапређењу енергетске сарадње Српске и Црне Горе и на плановима реализације нових енергетских пројеката.

Усаглашено је и оснивање енергетског комитета Српске и Црне Горе за све области енергетике, попут оног које постоји и са Србијом, додао је Ђокић.

Он је истакао да је састанак у Требињу веома значајан и услиједио је након претходних међудржавних састанака о унапређењу у области енергетике између Републике Српске и Црне Горе, што је од заједничког интереса јер је сарадња кључна за стабилност у региону.

"Детаљно смо анализирали правне позиције Српске и сусједних држава у области енергетике. Дејтонским споразумом и Уставом БиХ је дефинисано да су сва та питања у надлежности ентитета", рекао је Ђокић и додао да Српска може да преговара о тим питањима са Црном Гором и обрнуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана